Veel zwerfvuil gevonden tijdens opruimactie langs de IJssel

Foto: IVN

VELP – Bierblikjes, visdraden en patatbakjes, maar ook schoendozen, planken en zelfs stukken van een radio. Zo maar wat voorbeelden van zwerfafval dat donderdag 26 mei opgeruimd is in Velp langs de oevers van de IJssel.

Medewerkers van het Arnhemse bedrijf MWH deden dit in het kader van de Schone Rivieren Estafette, georganiseerd door IVN Gelderland. Een geslaagde middag vol verbazing over het vele zwerfafval maar ook over de schoonheid van het gebied langs de IJssel.

“Wisten jullie dat de IJssel ooit de andere kant op gestroomd heeft?”, IVN Natuurgids Karin Otermann begon de opruimmiddag met uitleg over het natuurgebied waar medewerkers van het Arnhemse ingenieurs- en adviesbureau MWH aan de slag gingen. Ze vertelde over de invloed van klimaatverandering op de IJssel, hoe de gevolgen daarvan het hoofd geboden wordt, maar ook hoe schadelijk (plastic) zwerfafval is voor de natuur.

Joline de Weerdt, regiodirecteur van IVN Gelderland, over het doel van de middag: “We willen met de Schone Rivieren Estafette bedrijven en hun medewerkers de kans bieden concreet invulling te geven aan maatschappelijke betrokkenheid en zo bij te dragen aan schonere rivieren in Gelderland door het opruimen van zwerfafval. Met deze eerste opruimactie inspireren we hopelijk nog vele andere organisaties zodat zij de spreekwoordelijke handschoen oppakken om zelf ook zwerfafval op te ruimen”.

Met de door gemeente Rheden beschikbaar gestelde knijpers, vuilniszakken en handschoenen trokken de medewerkers van MWH, vrijwilligers en beroepskrachten van IVN het gebied in. Grote stukken afval trokken de aandacht, maar al gauw bleek dat er nog veel klein afval lag.

Er werd hard gewerkt, en na een uur jutten zaten de meeste vuilniszakken vol. Maar er werd niet alleen naar de grond gekeken, de prachtige omgeving bleef niet onopgemerkt.

“Bijzonder om te beseffen dat je in slechts 10 minuten zo ontzettend buiten bent in de natuur, terwijl het zo dicht bij de stad is” merkt Xavier Maurer van MWH op. Tevreden werd de opbrengst bekeken: 10 volle vuilniszakken met klein maar ook groot afval als stukken hout, stukken ijzer en zelfs stukken van een radio.

Bent u enthousiast geworden, en wilt u met uw organisatie de handschoen oppakken en meedoen aan de Schone Rivieren Estafette? Neem contact op met IVN Gelderland via 026-3512927 of [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen