Postduivenvereniging Velp-Zuid al bijna 90 jaar actief!

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Wist u dat er in Velp-Zuid al bijna 90 jaar een Postduivenvereniging actief is? Kent u deze sport? De sport wordt beoefend door echte postduivenliefhebbers.

De vereniging
De Postduivenvereniging Velp-Zuid is opgericht in 1927 en bestaat volgend jaar 90 jaar! In de hoogtijdagen had ze ruim 100 leden die mee deden aan de postduivensport, er werd in die tijd zelfs een ledenstop afgeroepen omdat de organisatie anders de grote hoeveelheid duiven die deelnamen aan een vlucht niet meer aan kon.

Toen was de duivensport een vrijetijdsbesteding die door de gewone man werd beoefend.
heden ten dagen telt de vereniging nog ruim 33 leden. Doordat de sport veel vrije tijd in beslag neemt is er weinig aanwas van jeugdleden.

De Postduivenvereniging Velp-Zuid heeft een eigen clublokaal gelegen aan de Merwedestraat 8a te Velp. Iedereen is hier tijdens het vliegseizoen van harte welkom om zelf eens te kijken hoe een en ander in zijn werk gaat. Meestal worden de duiven klaargemaakt voor een vlucht op vrijdagavond rond de klok van acht uur.

Registratie duivenDe sport
de duivensport is een sport welke het hele jaar door kan wordt beoefend, een vliegseizoen loopt meestal van begin april tot begin september. Dit start meestal met enkele zogenaamde oefenvluchten.

 

Het vliegseizoen kent zes verschillende disciplines:

  • Vitessevluchten van 100 tot 300 kilometer;
  • Midfondvluchten va 300 tot 450 kilometer;
  • Dagfondvluchten 450 tot 650 kilometer;
  • Overnachtingsvluchten, de duiven overnachten buiten, 750 tot 1250 kilometer;
  • Jonge duivenvluchten van 80 tot 450 kilometer;
  • Natoervluchten van 120 km tot 350 kilometer.

Training
De duiven van de liefhebbers trainen tijdens het seizoen bijna elke avond, rond de klok van 18.00 uur tot 19.00 vliegen meestal de mannetjes (doffers). En dan vliegen van 19.15 uur tot 20.15 de vrouwtjes (duivinnen). Wanneer de Jonge duiven trainen is per liefhebber verschillend, maar dat kan over de hele dag zijn.

Inkorven duivenInkorven en op transport
Bij de meeste duivenliefhebbers zitten de doffers en duivinnen tijdens het vliegseizoen de hele week apart, deze worden dan op de dag van voor de vlucht een uur voor het inkorven bij elkaar gelaten. Afhankelijk van het type vlucht wat door het lid is gekozen gaan dan de doffers of de duivinnen mee na de club. Daar worden ze klaar gemaakt voor de reis, en worden voorzien van een zogenaamde chipring die ingelezen wordt en geregistreerd voor de desbetreffende vlucht.

De doffers en duivinnen gaan gescheiden in transportboxen, op korte vluchten maximaal 31 per box en bij langere vluchten 25 per box. Hierna worden de boxen afgelood zodat er niks en niemand meer bij de duiven kan komen, de duiven worden via de buitenkant van de transportboxen nog een keer voorzien van water.

Meestal rond 22.30 uur, worden de duiven opgehaald door een vrachtauto en gaan dan op transport na de desbetreffende losplaats, dit kan zuid Nederland, België of Frankrijk zijn afhankelijke van het type vlucht.

Transport duivenLossingsdag
Zaterdag is dan in meeste gevallen de lossingsdag, echter wordt hier zorgvuldig mee omgegaan en zijn er diverse instanties die nauwlettend het weer op de vlieglijn in de gaten houden en alleen bij goed weer op de vlieglijn wordt er gelost en mogen de duiven de terugtocht aanvaarden.

De duif van de liefhebber met de hoogste snelheid in meters per minuut, wordt winnaar op deze vlucht bij de Postduiven Vereniging Velp-Zuid. Ook worden er prijzen uitgereikt voor de winnaar in een zogenaamde “kring”, zijnde 4 verschillende duivenclubs. Er zijn ook regionale kampioenschappen. De snelste duif wordt dus de winnaar en krijgt het hoogste aantal punten. Door mee te doen aan diverse disciplines door het seizoen kunnen er diverse kampioenschappen gewonnen worden.

Er komt veel bij kijken en er wordt veel geregistreerd tijdens deze vluchten, op de uitslag wordt vermeld:

  • Naam en type discipline;
  • Naam van de deelnemer;
  • Aantal ingekorfde duiven van deze liefhebber;
  • Aantal duiven dat van deze liefhebber prijs vliegt,
  • Afstand tot aan de losplaats gerekend vanaf het adres van de liefhebber;
  • Tijd wanneer de duiven gelost zijn;
  • Aankomsttijd van de duiven;
  • Snelheid van de duiven;
  • De windrichtingen tijdens de vlucht;
  • En het totaal aantal duiven dat meedoet van een vereniging;
  • Het aantal behaalde punten.

Heeft u interesse om eens te komen kijken? Iedereen is welkom, kijk voor meer informatie op: http://www.pvvelpzuid.nl/

Postduiven Vereniging Velp-Zuid

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen