Zwerm van 5000 bijen op bezoek in Velp-Zuid

VELP – Een zwerm van ongeveer 5000 bijen heeft afgelopen zondagavond voor de nodige spanning gezorgd in de nieuwbouwwijk Van Kolplein en omgeving te Velp.

Zondagmiddag zag een van de bewoners al een enorme zwerm bijen achter in de tuin langskomen. In de avond werd duidelijk waar de bijen gebleven waren. In een grote bolvormige kluwen van bijen, hingen ze met zijn allen aan een tak in een appelboom in de achtertuin van de man.

Hier was de bewoner niet gerust op en na de buren om informatie gevraagd te hebben, heeft hij contact opgenomen met de Imkersvereniging Arnhem & Velp (De Bijenstal). Op de vraag wat te doen, kreeg de man te horen dat er een imker zou komen om de situatie te bekijken.

De imker, Jan Lijkendijk was snel ter plaatse, deze wist te vertellen dat het hier ging om een koningin die een ander nest verlaten heeft en een gedeelte van het bijenvolk mee heeft genomen. Normaal bestaat een volk bijen uit 30.000 tot 50.000 stuks.

De zwerm bijen die nu in de boom zat was op deze plek neergestreken om te kijken of er geschikte nestruimte aanwezig was in de buurt. Was dit niet het geval geweest dan zou de zwerm later gewoon zijn doorgetrokken op zoek naar een nieuwe locatie.

De kluwen bijen werd vervolgens “uit de boom geklopt” en in een open korf opgevangen. Na de bijen in de auto geplaatst te hebben, bleek er nog een zwerm in de boom te zitten. Ook deze bijen zijn geschept en meegenomen.

De imker Jan Lijkendijk zal de bijen verder tot rusten laten komen en ze proberen te voorzien van een juiste nestgelegenheid in de vorm van een bijenkast. Hopelijk geven ze veel honing!

Meld een zwerm

Als u een bijenzwerm aantreft en dan kunt u een van de volgende telefoonnummers bellen. Zij zorgen er dan voor dat de zwerm wordt opgehaald.

Velp:
A. Ohm Tel.026-3635697
H. Holdijk Tel. 026-3645625
J. Lijkendijk Tel.026-3646096

Rheden e.o.:
K. Poppinga Tel. 026-4952164

De Steeg e.o:
B. Riggeling Tel. 026-3620915

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden