Nieuw college gemeente Rheden gepresenteerd.

DE STEEG – Afgelopen vrijdagmiddag werd door formateur Ron König samen met afgevaardigden van de coalitiepartijen het concept coalitieakkoord aan de pers gepresenteerd.

Het college wordt gevormd door Nicole Olland (D66), Tjebbe Vugts (CDA), Ronald Haverkamp (VVD) en Constans Pos (GroenLinks), de ChristenUnie doet wel mee aan de coalitie maar zal niet met een wethouder in het college zitting nemen. Natuurlijk blijft burgemeester Petra van Wingerden – Boers ook lid van het college van B&W.
De inhoud van het concept coalitieakkoord werd door de diverse partijen toegelicht, bedoeling is dat 13 mei het nieuwe college geïnstalleerd wordt tijdens de gemeenteraadsvergadering. Hiervoor dienen de leden van een tweetal partijen nog goedkeuring te geven aan het concept coalitieakkoord alvorens het als definitief beschouwd kan worden.
Duidelijk was dat alle partijen, zowel de informatie- als formatieonderhandelingen als zeer prettig ervaren hadden, en ook tijdens diverse discussies die plaats vonden was men altijd in eerlijkheid en overeenstemming uit elkaar gegaan. 
Verschuivingen
Het nieuwe college en de coalitiepartijen hebben in het concept coalitieakkoord een aantal verschuivingen geformuleerd, verder blijft men doorgaan op de voet die het vorige college als doel had gesteld.
  1. Open bestuur, participatie, laat inwoners en ondernemingen meer invloed uitoefenen op besluiten die de gemeenteraad en B&W, betrek ze eerder en laat hun stem meer invloed hebben. Als voorbeeld hiervoor werd het “ik buurt mee!”-concept gegeven.
  2. Extra aandacht voor duurzaamheid, het college en de coalitie wil nog meer aandacht geven aan duurzaamheid, Rheden CO2 neutraal in 2040 moet gehaald worden. Circulaire economie, afval is een grondstof, ook hier geldt dat de stem van de burger meer invloed moet krijgen als het al had. Grootschalige windmolenparken in gemeente Rheden krijgen geen aandacht.
  3. Meer aandacht voor Recreatie & Toerisme, de lokale economie versterken door betere voorzieningen op dit gebied te realiseren, maken van een masterplan. 
cmcqiqr1ou9jflu7jeycjy8yy
Enkele andere aandachtspunten en stellingen van de nieuwe coalitie:
  • Geen lastenverzwaring, mogelijk zelfs lastenverlichting;
  • Wel investeringen in verbeteringen sportparken, 3 extra kunstgrasvelden in Velp, Ellecom en Dieren;
  • Onderzoek doen naar verbeteren van klimaat voor ondernemers, leegstand zien te voorkomen;
  • Onderzoek naar parkeervoorziening Velp en opheffing betaald parkeren;
  • Geen toename van extra goederentreinen en extra samenwerking met getroffen gemeenten;
  • Minimabeleid dient zo gehouden te worden;
  • De zorg, probeer preventief te zijn, houdt mensen uit de zorg en probeer ze er zo snel mogelijk weer uit te krijgen, met behulp van burgers en instanties;
  • Regionale samenwerking, vooral in de zorg, uitbreiden;
  • Huidige beleid wat betreft zorg handhaven en verbeteren, preventief werken, sociaal en humaan. inspelen op de ontwikkelingen, klaar zijn voor 2015.
Ook zijn er diverse initiatieven die op de avond waar burgers en ondernemingen konden pitchen, met name genoemd in het coalitieakkoord. Zie hiervoor een eerder gepubliceerd bericht op: https://rheden.nieuws.nl/nieuws/20140418/Nieuwe-coalitie-gemeente-Rheden-hoort-ideeen-en-initiatieven-van-inwoners-aan
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
bj8wztl9afb72vfoo5pyqrqob
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen