Twee moedige Velpenaren postuum geëerd met hoogste onderscheiding staat Israël

VELP – Over de hele wereld vertelt rabbijn Soetendorp over de moed van Baas en Moeke van der Kemp uit Velp. Zalen vol congresgangers en aula’s vol schoolkinderen ontroert hij nog altijd. Waarmee?

Bertus en Ria van der Kemp-Willemsen
Met het verhaal hoe hij als Joodse baby van drie maanden in een koffer is gestopt en liefdevol werd ontvangen en grootgebracht door een Katholieke koperslager en zijn Duitse vrouw aan de Zuider Parallelweg te Velp.

Postuum geëerd
En op dinsdagmiddag 21 juni, de langste dag van het jaar, werden deze Bertus en Ria van der Kemp-Willemsen postuum geëerd als ‘rechtvaardigen onder de volkeren’; een van de hoogste onderscheidingen van de staat Israël.

Ambassadeur van Israël
Zijne Excellentie Haim Divon, ambassadeur van Israël, reikte de oorkonde en medaille uit aan de nabestaanden, de heer Adriaan van der Kemp uit Velp en mevrouw Astrid Veenhuizen uit Arnhem. .

Eerbetoon aan bekende en onbekende Velpenaren
De ceremonie in de Grote Kerk aan de Kerkstraat werd voorafgegaan door een korte plechtigheid bij het Monument voor moedige mensen op de hoek van de Hoofdstraat en de Hogeweg, in het plantsoen van Nieuw-Schoonoord voorheen geheten Avondzon. De ambassadeur en rabbijn Soetendorp lieten namelijk vijftien bomen planten in het Vredeswoud bij Jeruzalem, als eerbetoon aan alle, ook onbekende, Velpenaren die Joodse kinderen en volwassenen verborgen tussen 1940 en 1945.

Nieuw Schoonoord 21-6-16 016Plaquette
Een plaquette die daar aan herinnert werd door hen onthuld. Aansluitend legden de Commissaris van de Koning Clemens Cornielje en burgemeester Petra van Wingerden een bloemstuk bij het beeld ‘het Ondergedoken Kind’.

Floris Loeven
De 16-jarige Floris Loeven van het Titus Brandsma College hield een indrukwekkende toespraak en leerlingen van het Groenhorstcollege uit Velp legden vervolgens een zelfgemaakt bloemstuk, namens alle Velpse scholieren, bij het monument.

Scholieren
Leerlingen van basisschool Daalhuizen, Groenhorst Velp, afgevaardigden van Helicon, Larenstein en het Titus Brandsma College gingen voor in het daaropvolgende défilé, waarna alle genodigden te voet vertrokken naar de Grote Kerk.

Nieuw Schoonoord 21-6-16 024Interreligieus gezelschap
Zoals gebruikelijk bij bezoeken van ambassadeurs, werden ook bij deze bijeenkomst alleen genodigden toegelaten die zich ter plaatse moesten legitimeren. De kerk was gevuld met familieleden van de redders, maar ook met tientallen familieleden van de ‘geredden’. Want niet alleen kleine Awraham Soetendorp groeide op in Velp, ook Yvonne Roselaar was, niet in een koffer, maar in een fietstas, bij Baas en Moeke opgegroeid. En daarvoor had de Joodse Yoke van Gelder nog een tijdje aan de Zuider Parallelweg gewoond.

Er was, op verzoek van rabbijn Soetendorp, een gemêleerd gezelschap aan religieuze leiders uitgenodigd: een opperrabijn van de Joods Orthodoxe Gemeente, een pastoor, predikanten van Protestantse kerken, een Arnhemse Imam en enkele rabbijnen van Liberaal Joodse Gemeenten.

Nieuw Schoonoord 21-6-16 035Huldeblijk
Na toespraken door burgemeester Van Wingerden en de ambassadeur, reikte deze laatste de onderscheidingen, postuum bestemd voor Bertus en Ria van der Kemp, uit aan hun nabestaanden, de heer Adriaan van der Kemp (neef) en mevrouw Astrid Veenhuizen (kleindochter). Ontroerd applaudisseerden de bezoekers, staand, als huldeblijk voor Bertus en Ria van der Kemp.

Nieuw Schoonoord 21-6-16 044De Haagse Michal Oppenheim sloot dit bijzondere moment af met een gezongen gedicht, in zijn vertaling voorgelezen door Awraham Soetendorp. Dankwoorden werden uitgesproken door de jeugdige achterneef Dennis van der Berg en kleindochter Astrid Veenhuizen-Ubbing.

Voordat de bijeenkomst werd afgesloten met muziek, door Nathan Kanter, (gitaar) sprak opperrabbijn Jacobs en las Tamar Soetendorp een klein gedicht voor.Tot slot hield rabbijn Awraham Soetendorp een indrukwekkende en ontroerende toespraak.

De Israëlische ambassade trakteerde vervolgens op wijn uit eigen land en mevrouw Sira Soetendorp op eigengemaakte hapjes.

Ambassade
Hoewel het gebruikelijk is dat de Israëlische ambassade dergelijke ceremonies in kleine familiekring en in een synagoge organiseert, was deze bijeenkomst op nadrukkelijk verzoek van rabbijn Soetendorp in Velp gepland. En vanwege de Bevrijdingsramen was daarvoor de Grote Kerk gekozen.

De ceremonie was alleen toegankelijk voor genodigden en via een rechtstreekse internetverbinding konden ook families en kennissen elders in de wereld meekijken. De komende weken is de uitzending voor iedereen nog te zien op: http://www.pknvelp.nl/dienst-op-internet/, scroll naar beneden tot: ‘kerkdienst gemist’.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s!

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden