Column De Buurtfilosoof: Spartelen

Foto: Vissen

Is Rheden voorbereid op de komst van grote stromen bootvluchtelingen? Maakt het wat uit of deze mensen uit zuiver economische redenen de Noordzee zullen oversteken? Is het een probleem als blijkt dat Engelsen zich toch minder makkelijk aanpassen dan dat wij hadden gedacht?

Wij kunnen er wakker van liggen, maar Petra van Wingerden zal zeker ook in haar nieuwe ambtstermijn op alles voorbereid zijn.

Of het haar dan ook gaat lukken om bijvoorbeeld een Diexit te voorkomen? Wie de zaak een beetje volgt snapt dat deze aanduiding wijst op een mogelijk doemscenario waarbij de gemeente Rheden uit elkaar zal vallen.

Mocht het zo ver komen dat de Dierense gemeenschap bij een referendum kiest om na tweehonderd jaar weer opnieuw op eigen benen te staan, dan heeft dit verstrekkende gevolgen. Een Rhexit komt dan onvermijdelijk in beeld en mogelijk zelfs een Vexit.

Een andere vorm van territoriumdrift deed zich onlangs voor in Velp. Het betrof hier een geval van vissen in de zelfde vijver. Wat door het uitgooien van een hengeltje een gezellige middag had moeten worden, eindigde in niets anders dan vissen achter het net.

Eens te meer bleek dat in mooie vijvers ook lelijke vissen zwemmen en dat de grote vissen de kleine eten. Geenszins was het de bedoeling geweest om met een gouden hengel te vissen.

Middels de ons ter beschikking staande middelen, was het mogelijk kennis te nemen van enkele persoonlijke reacties op het gebeuren. Duidelijk gooit men een visje uit door te stellen dat de rechthebbende voorzitter van een hengelsportvereniging, in dit geval eigenlijk onterecht boter bij de vis wilde hebben.

Ik krijg zelfs de indruk dat ze vinden dat de bekende uitdrukking “In zulke vijvers vangt men zulke vissen” van toepassing is op de situatie en zeker op de persoon de meent te moeten zeggen dat hij het gebeuren wel betreurt, terwijl hij toch veel beter van het standpunt zou moeten uitgaan dat je nooit kunt weten waar een paling kruipt.

Iemand was zelfs zo slim dat hij de verwachting uitsprak dat de schrijver van deze column waarschijnlijk wel enkele woorden zou wijden aan het visincident.

Al met al werd de vis duur betaald en moest de redactie veel van haar kostbare ruimte en tijd beschikbaar stellen om een compleet overzicht te geven van alle wetten, regels, vergunningen, leeftijden en zo meer betreffende het vissen.

We lezen er eenvoudig over heen, maar we dienen ons wel te realiseren dat men zich op de redactie wel degelijk bewust is van haar verantwoordelijkheid.

Het zal u niet verbazen dat ik me bij dit soort bespiegelingen als een vis in het water voel. Zoals helaas maar al te vaak blijkt: in troebel water is het goed vissen en deze buitenkans laat ik me natuurlijk niet ontglippen.Voor dat de komkommertijd uitbreekt wil ik graag nog wat krenten uit de pap vissen. Mooi weer en verse vis moet je nemen als het er is, zegt men weleens.

Lees dus nu, zo lang het nog kan, vooral alle andere berichten en nieuws op de site. Deze zomer zult u zich wel weer als een vis op het droge voelen bij gebrek aan sappig nieuws, interessante aankondigingen, boeiende fotoreportages en al dat andere moois dat rheden.nieuws.nl u doorgaans pleegt te bieden; komkommertijd is komkommertijd.

In de zomer is alles een beetje anders dan dat we verwachten. Het mooie weer laat altijd op zich wachten en als het er is, dan is het natuurlijk weer net te mooi. De ene helft gaat dan naar een land waarvan ze denken dat het weer daar wel mooi is.

De andere helft van de Rhedenaren blijft achter en moet zich vermaken met het plaatselijke nieuws dat natuurlijk geen nieuws is. Eigenlijk is het geen vlees en geen vis.

De eerste tekenen van de zomerdip dienen zich nu aan. Wat denkt u van een bericht over enge buren, het belang van de waterstand van de IJssel of een angstaanjagend verhaal over levensgevaarlijke planten.

Na grondige bestudering van het nieuws, maar zeker na het lezen van deze beschouwing, kan het niet anders zijn dan dat de vis begint te stinken bij de kop.

De buurtfilosoof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen