Baantjes zwemmen voor spierziekte ALS

03 jul 2016, 22:57 Nieuws
2015 05 02 opening zwembad rheden 064
rheden.nieuws.nl
Rheden – Op donderdag 7 juli vindt er op initiatief van de elfjarige Jens Daniel uit Rheden een sponsoractie plaats in Openluchtzwembad Rheden met als doel geld in te zamelen voor onderzoek naar de spierziekte ALS. De opbrengst hiervan zal Jens in september aan de Stichting Amsterdam City Swim overdragen.
Het idee kwam in hem op nadat hij twee jaar geleden op televisie een documentaire over de dodelijke spierziekte ALS had gezien. In die zelfde periode hoorde hij van een oom dat deze had meegedaan aan de City Swim in Amsterdam, een zwemtocht door de grachten met als doel geld op te halen voor onderzoek.
Dit wilde hij ook, want “ik vind dat iedereen zo oud moet kunnen worden als mijn oma van 90”. Helaas was hij toen nog te jong maar de wens om mee te doen liet hem niet meer los.
Dit jaar gaat hij op 11 september meedoen aan het Amsterdam City Swim for Kids, speciaal voor kinderen tussen de tien en de veertien jaar. Hij wil er echter niet met lege handen naar toe en zo ontstond bij hem het idee om in zijn woonplaats alvast een sponsoractie op touw te zetten.
Samen met zijn moeder klopte hij aan bij badmeester Bram Dorland van het Openluchtzwembad Rheden. De sportieve Jens is geen onbekende voor Bram, hij bezit op zijn jonge leeftijd alle zwemdiploma’s en is vrijwel dagelijks in het zwembad te vinden.
Bram reageerde direct enthousiast op ‘Zwem mee ALS je kan’ en gezamenlijk werkten ze het plan uit. De ouders van Jens zorgden voor flyers die afgelopen week op de Rhedense basisscholen zijn verspreid.
Op de achterkant hiervan staat tevens een deelname formulier en iedereen die kan zwemmen - jong en oud – mag meedoen. Doel is dat elke deelnemer zich laat sponsoren voor elk baantje dat deze zwemt, maar uiteraard kan dit ook voor een vast bedrag. Jens hoopt op veel deelnemers donderdag 7 juli. Het evenement begint ’s avonds om zeven uur en duurt tot acht uur.
Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Deze aandoening leidt tot het onvoldoende functioneren van de spieren. De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar