Innovatief kunstproject beleeft wereldprimeur in Velp

Foto: Van Hall Larenstein

VELP – Een bijzonder project waarbij kunst en innovatie elkaar perfect vinden gaat op 12 juli de lucht in. In Velp wordt dan een volwassen boom drie meter boven de grond geplaatst met wortels zonder aarde om vervolgens kunstmatig in leven te worden gehouden.

De plaatsing van de boom is live te volgen via een livestream op http://www.hvhl.nl/ontaardeboom.

Vanuit kunstzinnig perspectief gaat het project over de ontaarde toestand van de mens waarbij veel aansluiting wordt gevonden bij de huidige situatie in de wereld. Boomtechnisch gezien is het een absolute wereldprimeur; de ontwikkelde technologie biedt bij succes de mogelijkheid om bomen te redden bij werkzaamheden en geeft architectonisch gezien vernieuwende mogelijkheden bij het plaatsen van bomen.

Van ontwerp naar realisatie
Na een lange voorbereiding van testen gaat dinsdag 12 juli de ontaarde boon de lucht in op het voorplein van Van Hall Larenstein in Velp. Daan van Geijlswijk (autonoom kunstenaar) en Freek Rurup (docent Van Hall Larenstein), beide kartrekkers van dit innovatieproject, zien na een voorbereiding van twee jaar testen eindelijk hun visie realiteit worden.

Het artistieke idee achter dit project dateert uit november 2012, waarna Daan van Geijlswijk op zoek is gegaan naar technische steun en kennis voor de realisatie. Deze kennis vond hij bij Freek Rensen (docent bij Van Hall Larenstein). Beide zijn vol overgave aan de slag gegaan en hebben dezelfde proef twee jaar gelden gedaan met kleine boompjes en deze overleefden het experiment glansrijk.

Daarom is het nu tijd voor het echte werk.
Het project zou niet gerealiseerd kunnen worden zonder de inzet en kennis van Van Hall Larenstein, Nationale Bomenbank en Ingenieursbureau MUC. Meer informatie over dit project is te vinden op:
http://www.ontaardeboom.nl

Over Van Hall Larenstein
Van Hall Larenstein is een internationale groene kennisinstelling, waar we met passie en kunde onderwijs verzorgen, ondersteund door toegepast onderzoek binnen diverse lectoraten. We leiden proactieve professionals op, die op een verantwoorde en ondernemende wijze een positieve bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. Van Hall Larenstein verzorgt diverse Bachelor- en (professional) Master-opleidingen, Associate degrees en cursussen en verricht toegepast onderzoek vanuit onderwijslocaties in Leeuwarden en Velp. Ga voor meer informatie naar http://www.hvhl.nl.

Ontaarde Boom

Kijk naar de onderstaande video om een idee te krijgen hoe dit project ontstaan is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen