Heiderust krijgt als eerste begraafplaats een bijenstal

RHEDEN – In samenwerking met de Imkersvereniging Arnhem – Velp e.o. en gemeente Rheden is er een Bijenstal geplaatst op de begraafplaats Heiderust aan de Lentsesteeg in Rheden.

De gemeente Rheden heeft in verband met de bijensterfte in de afgelopen jaren, in 2010 een covenant met de imkersvereniging gesloten, om op meer plaatsen bijenstallen te creëren.

De bijenstal is gebouwd op het heideveld tussen de kindertuin en het natuurgedeelte. Een unieke locatie aan de rand van Nationaal Park De Veluwezoom. Door de bouw van de bijenstal levert de gemeente een bijdrage aan de uitbreiding van het drachtgebied van de honingbijen.

Lentse Steeg 7-7-16 001Hans Holtjer heeft het ontwerp gemaakt en Rieks Holtjer heeft de stal in 4 weken gebouwd, beide zijn imkers. Het hout, is van eiken- en kastanje bomen die gerooid zijn op de begraafplaats zelf, en ter plekke gezaagd met een mobiele zaaginstallatie verteld assistent-beheerder Jurgen Thijssen trots.

Ook de pannen zijn van een oud pand, dat gesloopt moest worden, hergebruikt voor de bijenstal. Heiderust is de eerste begraafplaats in Nederland waar een complete bijenstal is gebouwd.

Nadat de voorzitter Arthur Ohm van Imkervereniging Arnhem – Velp e.o. alle aanwezige hartelijk welkom heette en bedankte voor hun komst bij deze opening, op deze geweldig mooie en unieke plaats midden in de natuur, gaf hij na zijn toespraak het woord aan wethouder Ronald Haverkamp van de gemeente Rheden. Hij was blij de opening te mogen verrichten, te meer omdat hij het belang ziet van deze bijzondere samenwerking en op deze manier de uitbreiding van het bijenvolk te kunnen realiseren. Want dit is goed voor de natuur maar ook voor de mens.

Lentse Steeg 7-7-16 014De bijenstal heeft nog geen naam, wellicht zal hiervoor een wedstrijd uitgeschreven worden. De wethouder opende de bijenstal officieel door een doek van de wand te verwijderen, waardoor een insectenhotel te voorschijn kwam.

Hierna konden de velen aanwezigen de stal bezichtigen, waarna iedereen uitgenodigd werd voor een drankje met toepasselijk zelf gemaakte honingcake, gemaakt van eigen honing uit een bijenstal door leden van de imkersvereniging. De eerste Heiderusthoning zal medio september beschikbaar zijn.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Voor meer informatie kijk op: http://www.debijenstal.nl/ of op http://www.rheden.nl/begraafplaatsen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen