Column De Buurtfilosoof: Zomerdip

15 jul 2016, 11:52 Nieuws
komkommertijd
De buurtfilosoof
Misschien had u het niet verwacht, maar deze week zat ik er even een beetje doorheen. Doorgaans kost het schrijven mij weinig moeite, maar op dit moment meen ik overal komkommers waar te nemen en ik neem aan dat dit iets te maken heeft met allerlei vreemde nieuwsberichten.
U bent van mij gewend dat ik graag mijn gedachten met u deel betreffende een aan het nieuws gerelateerd onderwerp. Mogelijk bent u ondertussen tot het inzicht gekomen dat niet het nieuws zelf het verschil maakt, maar wel de wijze waarop het wordt gebracht. We weten ook allemaal dat er nieuwsverstrekkers zijn die er op uit zijn om van een mug een olifant te maken enkel en alleen omdat ze denken dat we dat interessant vinden. Zie hier het principe van het verdienmodel.
Dit betekent dus dat het bijvoorbeeld niet onmogelijk is dat een redactie een artikel of commentaar zal wijden aan het feit dat er geen nieuws van betekenis is. We moeten ons daarbij wel realiseren dat deze wetenschap in een bepaalde periode van het jaar zeker nieuwswaardig is.
Naar aanleiding van een bericht over het ophangen van een boom was ik begonnen met het opzetten van een boom met betrekking tot deze unieke gebeurtenis. Doorgaans hangen we iets aan een boom, dus deze vorm van omdenken wist mij aanvankelijk te inspireren. Alles bleek echter anders te lopen toen ik de Regiobode van woensdag 13 juli onder ogen kreeg.
Wie gewend is dit weekblad met aandacht te lezen zal tot de conclusie moeten komen dat deze editie een paar opmerkelijke zaken bevat. Mijn zeer gewaardeerde collega D. Antidotum schijnt aan het experimenteren te zijn met het genre science fiction, maar het meest in het oog springende item is een brief in de doorgaans zeer lezenswaardige rubriek "ik vind! Ingezonden".
Het siert de redactie dat ze zonder aanzien des persoons een ieder de gelegenheid biedt zijn of haar mening of visie te geven op een onderwerp. Deze week werden we zelfs verrast door een brief van een slechtvalk. Voor alle duidelijkheid; slechtvalken kunnen niet schrijven en hebben ook zeker geen mening. We weten dat veel personen allerlei menselijke eigenschappen menen te moeten toeschrijven aan dieren, maar volgens mij doen ze dit uitsluitend uit opportunisme en eigenbelang.
Je zou zelfs kunnen zeggen dat we hier te maken hebben met een vorm van projectie.
Het zal dus niemand verbazen dat via mij een bericht van de familie slechtvalk is doorgekomen waaruit blijkt dat ze stappen overwegen tegen de meneer die zogenaamd als tussenpersoon heeft gediend, maar die het verhaal natuurlijk zelf heeft geschreven. Een geheel onschuldige vogelfamilie wordt op een zeer subtiele wijze weggezet als profiteurs waaronder heel Doesburg zou te lijden.
Dit is echter nog niet alles. Zo kreeg ik nog onlangs de uitslag van een onderzoek onder ogen. Veel dieren zijn ondervraagd teneinde inzicht te krijgen naar hun beleving van het huidige weertype. Het gaat onder meer om vogels, egels, muggen en kikkers. Hieruit is gebleken dat maar liefst 94 % van deze dieren heel blij is met de heersende omstandigheden.
"Ik heb er natuurlijk geen verstand van, maar als het klopt van die klimaatverandering, dan zijn wij niet ontevreden", verklaarde een mug. Diverse egels hebben gewezen op het feit dat het veelvuldig verorberen van een overvloedige slakkenmaaltijd eerder regel is geworden dan uitzondering.
Veel muggen menen via deze column te moeten protesteren tegen het feit dat zo velen van hen hun leven moeten eindigen in een stofzuigerzak of tussen een krant en een muur. Vol overgave, geven zij zich over aan de wetten der natuur en doen datgene wat hen bij de schepping is meegegeven. Zoals gewoonlijk komt rheden.nieuws.nl met een effectief alternatief voor deze wreedheden. Als spreekbuis van de slachtoffers hoop ik te worden ontzien, maar ik vrees dat ze daar geen rekening mee zullen houden.
Er zijn columnisten die zich er wat makkelijker van af proberen te maken; ze schrijven maar wat op. Anderen laten zogenaamd anderen iets schrijven. Deze vorm van expressie is even effectief als gemakkelijk, maar zeker in deze tijden is goed gejat nog altijd beter dan slecht geschreven.
buurtfilosoof