Opening Beweegtuin bij het Lorentzhuis in Velp

VELP – Op dinsdag 19 juli opende de voorzitter van de Stichting Vrienden van het Lorentzhuis, de Beweegtuin bij het Lorentzhuis.

De Beweegtuin is een parcours met verharde paden door de tuin met prachtige planten en bloemen. Op de route liggen diverse oefeningen die iedereen zelf kan doen en die voor ze herkenbaar zijn.

Het bijzondere aan deze tuin is dat het zo ontworpen is dat ook ouderen met dementie verleid worden om te blijven lopen, rekken en strekken. De Beweegtuin is ook toegankelijk voor ouderen uit de buurt.

‘Voor min of meer gezonde ouderen is regelmatig een rondje door de Beweegtuin een prettige training. Zij weten hoe goed beweging is en dan lekker buiten oefenen, in een mooi aangelegde tuin, dat stimuleert.

De oefeningen bevorderen hun conditie, soepelheid, kracht, coördinatievermogen en balans. Ze kunnen alles in hun eigen tempo doen en na afloop, met een tevreden gevoel, een kopje koffie op het terras drinken.

Bij mensen die dementeren, zijn de hersenen zo beschadigd dat zij niet meer begrijpen hoe belangrijk bewegen voor hun gezondheid is. Bewegen moet dan een logische handeling zijn.De was ophangen, deden ze vroeger ook dus als ze een waslijn zien, dan weten ze wat de bedoeling is. Sommige oefeningen zijn bedoeld om samen te gaan doen met familieleden, vrijwilligers of medewerkers. waslijn

Dan snijdt het mes aan twee kanten, familieleden vinden het fijn om wat te kunnen doen met hun naaste want veel gespreksstof is er vaak niet meer,’ zo licht Muriël de Hoop, bewegingsagoog van ParaGo/Innoforte de gedachte achter de Beweegtuin toe.

Ook tuinieren mag in de Beweegtuin. Er zijn speciale bakken op hoogte gemaakt.

Cliënten van De Serre, dagbesteding voor relatief jonge, vitale mensen met dementie, hebben, met ondersteuning van een vrijwilliger, zelf verschillende materialen gemaakt, van het naambord op het tuinhuisje tot de bordjes met uitleg.

Ook hebben zij elementen in de route gemaakt: de kijkdozen op de oefentrap, de waterbaan en de bak met vrolijke magneten.Het is een tuin geworden waarin mensen kunnen bewegen en beleven, met materialen en oefeningen die zij herkennen zonder een modern finishapparaat waarbij mensen geen idee hebben wat ze ermee moeten.

trap en kijkdozenVeel bewoners, familieleden en medewerkers waren aanwezig bij de officiële opening, door de hoger temperatuur kozen veel bewoners een plekje in de schaduw en genoten van een hapje en een drankje.

 

 

 

 

beweegtuin

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen