Renovatie Dierense Ontmoetingskerk vordert gestaag

DIEREN – Al een tijdje is er in de Ontmoetingskerk een renovatie gaande. De vloer wordt vernieuwd en tegelijkertijd worden de keuken en toiletgroepen verplaatst en uitgebreid.

Het nu 49 jaar oude kerkgebouw, dat in bezit is van de PKN Dieren, heeft niet eerder zo’n grondige verbouwing ondergaan. De leistenen vloer werd er stukje bij beetje uitgehakt door vele vrijwilligers. De vloer was aan vervanging toe. Hij had ook als nadeel dat hij ongelijk was. Namelijk niet de hele kerkzaal was belegd met leisteen en dat gaf ongemak bij het plaatsen van het zitmeubilair. Meestal staat een van de stoelpoten dan ongelijk.

Renovatie Ontmoetingskerk DierenVelen, waaronder de kerkgangers konden een of meerdere stukken van de vloer in hun bezit krijgen, met als tegenprestatie een vrije gift. Dit leidde tot taferelen, kerkgangers claimden een bepaald stukje vloer. Deze werd voorzien van stickers. Verhalen zijn er ook van kerkgangers die een aandenken wilde hebben aan hun zo geliefde kerkgebouw. Door omstandigheden kerken zij niet er niet meer, maar wilden er toch nog wel een stoffelijke binding mee houden.

Vele vloerslopers zijn aan het werk geweest, ter voorbereiding van het storten van een cementen laag die dienst doet als ondergrond voor de nieuwe vloer. Deze week was de vloer gestort door de aannemer en lag nu te drogen.

Renovatie Ontmoetingskerk DierenTevens werd hij beschermd tegen te snelle droging vanwege de huidige temperaturen. De vloer was voorzien van een laag plastic folie met daarop water. De bescherming gaat er binnenkort af en dan komt er een pvc bedekking zodat er een mooie, egale vloer overblijft.

Alle werkzaamheden leiden er wel toe dat er met zorg op het kerkorgel wordt gelet. Omdat het orgel groot is en niet verplaatst kan worden zijn in het binnenste van het orgel meters opgehangen die de luchtvochtigheid registreren. Om al te grote schade te voorkomen is het orgel deels ontmanteld. Indien nodig wordt er contact gezocht met de orgelbouwer om de stand van zaken te bespreken. Het mag immers niet gebeuren dat na de renovatie het orgel het niet meer doet!

Tijdens de renovatie gaan de erediensten gewoon door. Juist vanwege de zomerperiode waardoor er minder kerkgangers komen is er voor gekozen deze maanden te gebruiken voor de verbouwing. Dat kan ook mooi, want de kerk heeft een grote hal waarin nu stoelen en banken en het liturgisch centrum staan.

De nog originele banken zijn inmiddels verkocht maar zijn nog in gebruik totdat de kerkzaal klaar is. Op de banken is te zien wie de nieuwe eigenaar is.

Renovatie Ontmoetingskerk DierenDe kerk heeft ook een stoelenproject opgestart en de leden en bezoekers konden de aankoop van een stoel, of een deel daarvan, doneren. De kerkgangers kunnen de planning en de bouwtekeningen bekijken, deze hangen voor een ieder zichtbaar in de hal.

Er dient nog veel te gebeuren, zo wordt er eind volgende week de keuken geïnstalleerd door een lokale leverancier. Overigens alle opdrachten, voor welke werkzaamheden dan ook, zijn vergund aan plaatselijke dan wel regionale bedrijven.

Renovatie Ontmoetingskerk DierenDe kerkzaal zal nu anders worden ingericht, en uitsluitend met stoelen. Voor concerten en dergelijke is het dan niet al te veel moeite de zaal om te bouwen. In principe is het mogelijk elke gewenste opstelling van de stoelen te realiseren. Zelfs het maken van een kring behoort tot de mogelijkheden.

Nieuw is ook dat er naast de geluidsopnames nu ook video-opnames gemaakt kunnen worden. Er wordt nog bekeken of deze real time via internet te volgen zullen zijn. Voor het bedienen van de geluids- en videoapparatuur worden nog mensen gezocht. Zij zullen komen te werken aan een speciaal daarvoor gebouwd meubel. Deze zal bestaan uit een deel van de voormalige preekstoel die nu niet meer nodig is.

Renovatie Ontmoetingskerk DierenDe kerkzaal zal nu meer dan ooit gebruikt kunnen worden voor uitvaarten door buitenstaanders. Er is meer dan genoeg ruimte, er is geen druk zoals in een crematorium of uitvaartcentrum dat er voor de volgende dienst al mensen staan te wachten die naar binnen willen. Ook het feit dat er nieuwe, grotere toiletgroepen en een uitgebreide keuken zijn, en de mogelijkheid tot het gebruik maken van de audio- en videoapparatuur zal de meerwaarde van het gebouw laten blijken. Als er binnen het tijdsbestek van de renovatie uitvaarten zijn van eigen leden, dan zal er, in overleg, gebruik gemaakt worden van andere kerkgebouwen in de directe omgeving.

De oplevering van de renovatie zal plaatsvinden tijdens de eerste zondag in september. Niet lang daarna zal er de bazaar zijn. Deze zal ook nu weer in het teken staan van de verbouwing. De opbrengst zal dan ten goede komen aan het laten isoleren van de ramen.

Klik op de bovenste foto voor een uitgebreide fotoreportage.

Kijk voor meer informatie op: http://www.pkndieren.nl/

2016 07 21 Dieren Ontmoetingskerk Renovatie 012

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen