Tom Dumoulin met hulp van orthopeed Rijnstate weer op de fiets

Foto: Rijnstate

REGIO – Deelname van Tom Dumoulin aan de Olympische tijdrit leek onzeker, na zijn val in de Tour. Uit medisch onderzoek bleek dat Dumoulin een spaakbeenbreuk opgelopen had in zijn pols. Afgelopen maandag was hij in Rijnstate om zijn pols te laten onderzoeken door orthopedisch chirurg Peer Konings.

Robert Kempers, sportarts en werkzaam op Sport Medisch Centrum Papendal, legde het contact met Rijnstate. Naast partner van SMC Papendal en het NOC/NSF heeft de afdeling Orthopedie eerder enkele topsporters, zoals BMX-ers Twan van Gendt en Laura Smulders succesvol behandeld.

Custom made spalk
“Gipsen van de pols van Tom Dumoulin was geen optie”, aldus Peer Konings, “Met gips om is het onmogelijk om in de juiste houding op een tijdrijfiets te zitten. De houding van de renner en de aerodynamica van de fiets moeten exact kloppen. Daarom maken we een spalk van speciale kunststof die perfect past”.

Dit kan alleen gedaan worden door een gespecialiseerd handtherapeut die veel ervaring heeft in het maken van spalken. Hiervoor is Dumoulin bij Konings aan het juiste adres; hij is namelijk in het bezit van het Europees Certificaat voor Hand- en Polschirurgie. Hiermee behoort hij tot een selecte groep van drie orthopedisch chirurgen in Nederland. Om niets aan het toeval over te laten had Tom zijn tijdrijfiets bij zich om zo natuurgetrouw mogelijk te bekijken in welke stand de pols het best gespalkt diende te worden.

Aankomende weken fietst Dumoulin enkele criteriums om te kijken hoe zijn pols zich houdt in aanloop naar Rio, waar hij tot de topfavorieten voor een medaille behoort.

Multidisciplinaire samenwerking binnen Rijnstate en met Papendal
Voor de professionele, amateur en breedtesporter is er in Rijnstate Arnhem de Sportpoli (officiële naam Sport Orthopedisch Centrum). Hier werkt de orthopedische chirurg met de sportarts samen om snel toegankelijke en multidisciplinaire zorg te bieden aan de sporter met sportblessures en sport gerelateerde klachten. Voor Vitesse, Go Ahead Eagles, ARTEZ en Introdans is de Sportpoli preferred supplier voor de medische zorg aan voetballers en dansers.

Met Rijnstate de sportzomer door
In deze zomer, met diverse grote sportevenementen, zoals het EK-voetbal, de Olympische Spelen en Tour de France besteedt Rijnstate extra aandacht aan sport en gezondheid. Dit doen we o.a. door het geven van gratis flitsconsulten. Donderdag 28 juli aanstaande kan iedereen met een persoonlijke sport gerelateerde vraag gratis terecht bij de artsen van de Sportpoli van Rijnstate.

In de centrale hal van Rijnstate zijn tussen 16.00 en 18.00 uur de sportarts, sportorthopedisch chirurg en een cardioloog, gespecialiseerd in hartritmestoornissen, aanwezig. Tijdens flitsconsulten van vijf minuten beantwoorden zij vragen van bezoekers, patiënten en andere geïnteresseerden over bijvoorbeeld kortademigheid, kniepijn, hartkloppingen, meniscusletsel, spierblessures en andere klachten die kunnen voorkomen bij diverse sporten.

Rijnstate is een topklinische ziekenhuisorganisatie met locaties in Arnhem, Zevenaar, Velp en Arnhem-Zuid. Onze kwalitatief hoogwaardige en veilige ziekenhuiszorg is altijd dichtbij voor alle inwoners van de regio Arnhem, Rheden en De Liemers. Rijnstate is met circa 5.500 medewerkers de grootste werkgever van de regio.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen