Meerderheid bewoners stemt voor buurtmoestuin

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – ‘Het is zover; het groene licht is gegeven voor de start van een duurzaam ecologisch buurtmoestuintje op het veldje tussen de flats van het Rietgansplein en het Kemphaanplein!

Het idee achter het tuintje
In het kader van een gezellige en sociale leefomgeving en woonbeleving in Velp, het verdwijnen van het groen in deze buurt én de toenemende belangstelling voor eerlijk geteeld voedsel, starten wij als initiatiefnemers een ecologisch buurtmoestuintje op. Hier kunnen de directe omwonenden, in overleg, uiteraard bij aansluiten.

Eenieder wordt gestimuleerd om deel te nemen aan het initiatief, op welke manier hen het meeste aanspreekt, zodat wij als buurtbewoners elkaar ontmoeten en gezamenlijk de vruchten plukken van het moestuintje, zowel letterlijk als figuurlijk. Dat kan zijn door actief de handen uit de mouwen te steken, gezamenlijk een kopje koffie of thee te drinken of gewoon gezellig een praatje te maken’.

De initiatiefnemers – de Bende van de Groene Hand
‘Wij zijn een groepje jonge initiatiefnemers met uitgebreide kennis van en interesse in natuur- en milieuaspecten die graag een steentje bijdragen aan het behoud van het groen en tevens de gezelligheid van deze wijk’.

Dit waren de woorden waarmee de initiatiefnemers op hun Facebookpagina de start van de buurtmoestuin aankondigden. Daarna werd er door de gemeente  Rheden en Radar Uitvoering Oost een bijeenkomst georganiseerd om met buurtbewoners in gesprek te gaan om de plannen en het idee achter de moestuin te bespreken .

Op deze bijeenkomst kwamen enkele buurtbewoners die geheel niet blij waren met dit initiatief en inspraak wilden voor dat wat er met het veldje gaat gebeuren. Er werd besloten om een enquête te houden waarbij direct omwonenden konden aangeven of ze wel of geen buurtmoestuin willen.

Dit referendum werd uitgevoerd door een onafhankelijk persoon, krachtcoach Walter van Vliet van Radar Uitvoering.

Na deze bijeenkomst en nog voor de uitvoering van de enquête werd de tuin vernield door zeer waarschijnlijk tegenstanders. Een trieste aanblik en een teleurstelling voor de initiatiefnemers en enkele bewoners.

Er is besloten geen aangifte te doen van vandalisme en de enquête af te wachten.

Inhoud van de enquête:
Ja een moestuin of Nee geen moestuin. Als derde optie is er gevraagd om een andere vorm, dus bijvoorbeeld een bankje of een BBQ plaatsen.

Uitslag Referendum
Van de bevraagde 64 woningen hebben 49 huishoudens gestemd. Dit betekent dat 77% heeft meegedaan aan deze enquête.

  • 61% van de huishoudens heeft Ja tegen de moestuin gezegd.
  • 39% heeft Nee, geen moestuin.
  • 38% heeft gestemd voor een andere vorm, waarvan 72% van deze stemmen, tegen de moestuin is.
  • 28% van de ‘Ja, wel een moestuin’ heeft ook voor een andere vorm erbij gestemd.

Conclusie:
Is dat de moestuin door mag gaan en dat er wordt doorgesproken over de vorm van deze tuin. Daarnaast is er wellicht de mogelijkheid om deze tuin uit te breiden met bankje en BBQ plaats.

Duidelijk niet mee eens.
Hoewel het referendum een democratisch middel is waarbij een meerderheid van stemmen geldt zijn er tegenstanders die het er niet bij laten zitten. Voor de tweede keer werd afgelopen week, de tuin vernield, twee mannen hebben palen uit de grond getrokken en zijn aan de slag geweest rond de compost hoop. Of er nu wel aangifte gedaan gaat worden is nog onduidelijk.

Vervolg op het referendum:
De initiatiefgroep organiseert een vervolgavond waarbij de bewoners meedenken over de vorm van de moestuin en eventuele uitbreidingen. De gemeente Rheden en Radar Uitvoering is hierbij ook aanwezig.

Lees ook:

Goed bedoeld buurtinitiatief vooralsnog onzeker

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen