Wereldvermaarde gladiool “The Walk of the World” in het echt te bewonderen

LAAG-SOEREN – Dit weekend is weer het Gladiolenfestival begonnen in Laag-Soeren. Er konden lezingen worden bijgewoond, gladiolen bekeken en gekocht worden.

GladiolenfestivalJaarlijks, tijdens de eerste twee weekenden van augustus,houdt Hermien Challa het Gladiolenfestival en daarmee vier open dagen op haar gladiolen veredelingsbedrijf. Het publiek kan dan van alles te weten komen over gladiolen. Hermien verzorgt graag een rondleiding en vertelt dan, tussen honderden soorten gladiolen, over haar werk. Men kan zelf ook gladiolen kopen. Deze kan men zelf uitkiezen en er een boeket van laten samenstellen.

GladiolenfestivalDochter Judtih staat deze dagen haar moeder bij in het snijden en aanvoeren van de gladiolen. Zelf heeft zij er niets met de bloemen of het bedrijf, maar steekt wel de handen uit de mouwen, evenals een aantal vrijwilligers die zorgen voor de inwendige mens en de verkoop van de bloemen.

Tijdens deze open dagen zijn er altijd een aantal lezingen door bekende mensen uit de tuinwereld. Als het maar enigszins kan in de tuin onder de eikenbomen of anders stelt Hermien haar huiskamer ter beschikking. Ook leuk is dat de privé tuin van Hermien en,de kas waar al het veredelingswerk gebeurt, deels opengesteld is.

GladiolenfestivalDeze keer was de toegang tot de tuin extra speciaal aangekleed. Dit ter ere van het feit dat Challa Gladiolen de speciale gladiool voor de 100e Nijmeegse Vierdaagse heeft ontwikkeld. Dit was te zien in een soort van poortje. Verder op stond er een prachtig bloemstuk met daarin de genoemde gladiool met de naam “The Walk of the World”.

Voorbij de informatie- en verkooptafel, was er het terras onder de eikenbomen. Hier is het goed toeven, vooral met een kop koffie en de zelfgemaakte lekkernijen. Ook is er een mogelijkheid wat snuisterijen te kopen in het tijdelijke winkeltje.

GladiolenfestivalZaterdag had Dierenaar en tuingoeroe Romke van der Kaa de eer het spits af te bijten van een aantal te houden lezingen. Hermien Challa sprak een woord van welkom en leidde de spreker in. Dit alles op het terras onder de eikenbomen. Kort daarvoor was overlegd wat de juiste plaats zou zijn en of het wel buiten diende te gebeuren.

Het besluit was gevallen en al gauw kon van der Kaa zijn betoog over het verwilderen van bollen beginnen. Echter na maar een paar worden gesproken te hebben, diende er zich een regenbui aan en verplaatste het hele gezelschap zich naar de huiskamer van Hermien. Hier werd de lezing voortgezet.

GladiolenfestivalVervelen doet het het allerminst – zelfs niet als je maar weinig met bloemen en planten op hebt – om te luisteren naar van der Kaa. Op geheel eigen wijze vertelt hij veel en nogal eens voorzien van een kwinkslag. De toehoorders konden gewoon tijdens zijn verhaal vragen stellen en die werden dan ook netjes beantwoord. Zo vertelde hij ook over bepaalde trends en over zijn gidsen werk tijdens tuinreizen naar Engeland. Van der Kaa had met gemak uren kunnen vullen, echter dat was niet de bedoeling en hij gaf aan slechts een klein deel van zijn verhaal te hebben kunnen doen.

Hermien Challa, en later dochter Judith, beantwoordden nog een aantal vragen.

GladiolenfestivalEr werd verteld dat er zeer veel overlast was vanwege de zware en langdurige regenval van de afgelopen tijd. Een deel van deze oogst was gewoon verzopen.

Bolgewassen zoals deze bloemen en bijvoorbeeld aardappelen, kunnen slechts om en nabij de 24 uur natte voeten hebben; daarna is het einde oefening en weg is de oogst. Moeder Challa was de avond tevoren nog tot heel laat in de weer geweest om de velden enigszins toonbaar en begaanbaar te maken.

Op een bepaalde vraag van de verslaggever was zo een twee drie geen antwoord te geven. Het ging om het scheldwoord “achterlijke gladiool” . Dit intrigeerde dochter toch ook wel en zij zou het zo spoedig mogelijk googelen.

GladiolenfestivalInmiddels weten wij het, we hebben het zelf ook opgezocht, en het heeft met gladiolen helemaal niets van doen. Het blijkt een uitspraak van een cabaretier die -als het op z’n plat Utrechts uitgesproken wordt- dit wel leuk vond klinken.

Het volgend weekend, dat van 13 en 14 augustus kunt u genoemde zaken en personen ook nog weer live aanschouwen.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Kijk voor een eerdere publicatie op: http://rheden.nieuws.nl/nieuws/81737/gladiolenfestival-2016-laag-soeren/

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen