Olympische Spelen; De dieptepunten tot nu toe

Foto:

We zitten op dag vier van de Olympische Spelen die dit jaar plaatsvindt in Rio. Een van de hoogtepunten van deze Olympische Spelen tot nu toe, is natuurlijk de eerste gouden medaille voor Nederland, die op naam staat van wielrenster Anna van der Breggen.

Ik verwacht meer medailles voor Nederland, want wij hebben dit jaar veel talentvolle sporters naar Rio gestuurd. Dat betekent dus nog meer hoogtepunten. En dat is natuurlijk ook wel te hopen, aangezien de Spelen pas net zijn begonnen. Niet alleen Nederland zal voor hoogtepunten zorgen, want wie van sport houdt zal ook de buitenlandse sporters in de gaten houden.

Daar waar hoogtepunten zijn, zijn ook dieptepunten. En die zijn er in de afgelopen dagen ook geweest. Neem bijvoorbeeld wielrenster Annemiek van Vleuten. Vlak voor haar dramatische val stond ze nog eerste en was ze op weg naar goud. Ze heeft een hersenschudding en drie kleine fracturen in haar lumbale wervelkolom aan de val overgehouden. Op twitter vertelt ze dat het met die verwondingen wel weer goedkomt, maar dat zij vooral erg teleurgesteld is omdat zij de beste wedstrijd uit haar loopbaan heeft gereden. Hoe dubbel kan het zijn!

En dan de Franse turner Samir ait Said. Hij brak zijn been tijdens het onderdeel op het paard. Aanvankelijk vloog hij nog sierlijk door de lucht, maar hij kwam verkeerd terecht waardoor zijn been dubbel knakte. Het filmpje van dit dramatische moment heb je vast in de media voorbij zien komen, want het werd massaal verspreid en gedeeld. Ook voor hem houdt de Olympische Spelen hier op.

Het nieuws over turner Yuri van Gelder kwam vannacht naar buiten en is vandaag ongetwijfeld het gesprek van de dag. We kunnen er niet omheen. Geen dramatische val voor hem, maar wel het einde van deze Olympische Spelen. Sportkoepel NOC*NSF stuurde de Brabander per direct naar huis, omdat hij maandag het olympisch dorp zonder toestemming verliet en alcohol nuttigde.

Van Gelder wil voorlopig nog niet reageren en dus wordt er vooral gespeculeerd. Ik snap best dat de vraag; ‘Is dit niet een gevalletje eigen schuld dikke bult?’ bij mensen heerst maar ik wil persoonlijk nog geen harde conclusie(s) trekken, we kennen immers niet het hele verhaal. In de journalistiek wordt niet voor niets ‘hoor en wederhoor’ toegepast, maar ik geef toe dat dit verhaal niet te vergelijken is met de dramatische valpartijen van de eerder genoemde sporters. Feit is dat hij zonder toestemming het dorp heeft verlaten en daarin zit hij toch echt fout.

Het brengt ook weer een ander discussiepunt naar voren, namelijk; moet een sporter altijd een gezonde leefstijl hebben, of mag men soms eens ‘zondigen’. Tijdens het Europees kampioenschap voetbal van dit jaar kwam dit door voetballer Rafael van der Vaart ook al ter sprake. Wie heeft het destijds niet meegekregen; de frikadel-gate.

Persoonlijk vind ik dat een sporter best eens mag zondigen. Een keer een alcoholische versnapering of een bitterballetje tijdens een verjaardag kan in mijn ogen niet zo veel kwaad. Mocht het invloed hebben op je prestaties, dan heb je dat aan jezelf te danken. Het wordt een ander verhaal als je, zoals Yuri van Gelder, tijdens een belangrijk evenement als dit, tegen de afspraken in ‘zondigt’.

In de komende dagen zullen we hier ongetwijfeld meer over horen, maar ik hoop en denk dat het ook snel weer naar de achtergrond verdwijnt. Ik lees en hoor namelijk liever over de prestaties die wél geleverd zijn.

Geniet van de Olympische spelen!

Ondertekening Lous

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen