Mantelzorgcafé; Als de zorg u teveel wordt

Foto: MVT Rheden

RHEDEN – Als de zorg u teveel wordt, dat is het thema van het mantelzorgcafé op maandagmiddag 19 september van 13.30-16.30 uur, georganiseerd door het MVT Rheden/Rozendaal in het Bezoekerscentrum de Veluwezoom aan de Heuvenseweg 5a te Rheden.

U zorgt graag voor uw partner, familielid of andere naaste. Maar intensieve zorg kan zwaar zijn. Zeker als degene voor wie u zorgt zich door ziekte of beperkingen anders gedraagt dan vroeger. Als het te zwaar wordt, kan zelfs toegewijde zorg uit de hand lopen en welzijn van u en dat van de zorgbehoevende bedreigen.

De grens tussen een keer uit je slof schieten en een situatie waarin zorg echt ontspoort is moeilijk aan te geven. Het is zorgelijk als er een patroon ontstaan, dat de mantelzorger zelf niet kan doorbreken.

In deze bijeenkomst leert u signalen hiervan eerder bij uzelf en anderen te herkennen en wat u kunt doen om te voorkomen dat zorg teveel wordt. Dit wordt gedaan door het stellen van vragen bijvoorbeeld: Hoe herkennen anderen aan u als de zorg teveel wordt? Hoe merken zij dat aan u? Maar ook hoe herstelt u na een zware dag? Wat heeft u daarin (van anderen) nodig?

Vervolgens dan ook over hoe verder te gaan: Als de zorg u teveel wordt, wie uit uw omgeving kunnen u bijstaan en wat wilt u dan wel en wat wilt u dan niet? En wat houdt u eventueel tegen om hulp te vragen? Wat mist u? B.v. welke hulp/voorziening zou u wensen, die niet direct voorhanden is?

Ervaringen en tips kunnen natuurlijk worden uitgewisseld. De presentatie van deze middag wordt verzorgd door Moviera Preventie.

Na afloop van het programma is er gelegenheid om met elkaar na te praten in de Brasserie. De middag eindigt om 17.00 uur
Deelname is gratis.

Voor aanmelding kan men bellen naar het MVT (mantelzorg en vrijwillige thuishulp) 026 3707070 op werkdagen tussen 9.30 -11.30 uur of mailen naar [email protected] bij voorkeur uiterlijk 14 september.

Ook als de opvang voor de thuissituatie of het vervoer een probleem is voor deze middag kan men contact opnemen met het MVT.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen