Landelijke primeur in de gemeente Rheden: Schooldag van de duurzaamheid

Foto: Schooldag van de duurzaamheid

Gemeente Rheden organiseert op maandag 10 oktober als eerste gemeente in Nederland de Schooldag van de duurzaamheid. Doel van deze dag is om kinderen spelenderwijs in beweging te brengen om de leefomgeving leuker, eerlijker en schoner te maken.

In aanloop naar deze dag kunnen kinderen, onder leiding van de bekende meteoroloog Reinier van den Berg, op zaterdag 10 september een indrukwekkende reis maken door het heelal. Ook start op 10 september de foto- en filmwedstrijd Climate Clicker.

Mobiel planetarium met Reinier van den Berg
Op zaterdag 10 september zijn kinderen van harte uitgenodigd om onder leiding van Reinier van den Berg een indrukwekkende reis door het heelal te maken. Alle basisschoolleerlingen krijgen binnenkort een uitnodiging hiervoor (zie bijlage).

Liggend kijken de kinderen omhoog naar een virtuele sterrenhemel. In de koepel krijgen ze het idee dat ze zelf door het heelal heen reizen. Ze zien sterren geboren worden, kunnen de grote en kleine beer herkennen en de poolster. Dit gebeurt 10 september op elk uur in een mobiel planetarium aan de Industrielaan 14 in Dieren. De eerste reis start om 9.00 uur en de laatste om 15.00 uur. De toegang is gratis!

Wie wordt Climate Hero?
Vanaf zaterdag 10 september kunnen kinderen ‘Climate Hero’ (zie illustratie verderop en in de bijlage) worden door mee te doen aan de foto- en filmwedstrijd Climate Clicker. Door het maken van een foto of filmpje laten kinderen zien wat duurzaam en niet-duurzaam is in de gemeente. De leerlingen worden door het insturen van een foto een Climate Hero en ontvangen als bewijs een certificaat. De meest spraakmakende foto’s maken kans op leuke prijzen. Meedoen kan door het uploaden van een foto via www.schooldagvandeduurzaamheid.nl

Schooldag van de duurzaamheid
Op maandag 10 oktober (de landelijke dag van de duurzaamheid) organiseert de gemeente Rheden als eerste gemeente in Nederland dé Schooldag van de duurzaamheid. Al 15 basisscholen en 35 lokale bedrijven in de gemeente Rheden hebben hun medewerking toegezegd.

Op deze doe-dag vinden zowel binnen als buiten allerlei activiteiten plaats die te maken hebben met het leuker, eerlijker en schoner maken van de wereld. In aanloop naar deze dag wordt ook het Groene Doeners Festival georganiseerd op o.a. zaterdag 8 oktober op Landgoed Larenstein, Larensteinselaan 26 in Velp van 11.00 tot 17.00 uur. Ook dit festival is gratis te bezoeken.

Initiatief van wethouder Nicole Olland
Wethouder Nicole Olland heeft het initiatief genomen om de eerste Schooldag van de duurzaamheid te organiseren in Nederland: “Ik vind het belangrijk dat kinderen zich met duurzaamheid bezighouden. Door hen nu al op een speelse manier te betrekken, ervaren ze dat hun eigen gedrag kan bijdragen aan verbetering. Ik hoop dat deze eerste schooldag van de duurzaamheid de start is van een jaarlijkse traditie waar heel Nederland zich bij aansluit!”

Informatie en vrijwilligers
Meer informatie over deze eerste Schooldag van de duurzaamheid is te vinden op www.schooldagvandeduurzaamheid.nl. Voor de verschillende activiteiten worden nog vrijwilligers gezocht die de docenten kunnen ondersteunen. Ook hierover is meer informatie te vinden op deze website.

Climate Hero

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen