Gemeente Rheden in gesprek met inwoners over toekomst erfgoed

Gemeente Rheden vraagt inwoners wat hun erfgoedwensen zijn. In het weekend van Open Monumentendag (10 en 11 september) trekken wethouder Nicole Olland en medewerkers van de gemeente met twee historische erfgoedbussen (oude stadsbus uit 1968 en een Saurer 4 uit 1950) door alle zeven Rhedense dorpen.

De bus is open voor iedereen die een erfgoedwens heeft of hierover met de wethouder in gesprek wil. Wie de bus heeft gemist, kan zijn erfgoedwensen ook mailen naar [email protected], posten op facebook.com/erfgoedrheden of twitteren @erfgoedrheden (gebruik #erfgoedwens). De gemeente heeft ook reactiekaarten op het gemeentehuis liggen.

Rheden heeft veel cultuurhistorisch erfgoed, zoals monumenten, archeologische resten en landgoederen. Ook de verhalen bij deze bijzondere plekken hebben cultuurhistorische waarde. In 2012 schreef de Rhedense gemeenteraad in de nota ‘Levend verleden’ op welke manier dit erfgoed kan worden bewaard en doorgegeven aan volgende generaties. Wat de gemeente Rheden de afgelopen jaren aan haar erfgoed heeft gedaan, staat in een beeldverslag op http://www.rheden.nl/Inwoners/Wonen_leefomgeving/Cultuurhistorisch_erfgoed/Erfgoedwens.

Eind 2016 evalueert de gemeenteraad de nota. Waar nodig past ze deze aan. Wethouder Nicole Olland gaat hierover met de gemeenteraad in gesprek. Voordat ze dit doet, hoort ze graag van mensen wat zij vinden: “Ik nodig iedereen uit voor een functioneringsgesprek met mij en medewerkers van Erfgoed Rheden. Wat gaat goed en wat kan beter of anders op het gebied van erfgoed? We horen graag waar we de komende jaren onze aandacht op moeten richten. Kortom: welke erfgoedwens hebben mensen?”

Erfgoedcafé

Woensdagmiddag 14 september kunnen kinderen ’s middags bij De Boecop (voormalige kerk aan de Hoofdstraat) in De Steeg meedoen aan de activiteit ‘Archeoloog in 1 dag!. Afsluitend vindt om  20.00 uur ’s avonds het Erfgoedcafé plaats. Hier worden alle erfgoedwensen besproken en spreekt Kunstenaar Gerrit van Middelkoop hier zijn erfgoedoverpeinzing uit.

Open Monumentendag

Het comité Open Monumentendag Rheden-Rozendaal biedt ook dit jaar weer een gevarieerd programma. Meer dan veertig monumenten worden opgesteld voor publiek. Kijk voor het programma op www.rheden.nl/erfgoedwens.

Halteplaatsen erfgoedbussen Erfgoed Rheden
Dag Tijd Locatie
Zaterdag 10 september 10.00-11.30 Velp: Kasteel Biljoen
Zaterdag 10 september 12.00-13.30 Rheden: Dorpskerk
Zaterdag 10 september 14.00-15.30 Spankeren: Petruskerk
Zaterdag 10 september 16.00-17.30 Ellecom: Avegoor
Zondag 11 september 10.00-12.00 De Steeg: Kasteel Middachten
Zondag 11 september 12.30-14.30 Dieren: Villa Veertien (veerstoep)
Zondag 11 september 15.00-17.00 Laag-Soeren: Priesnitz-monument & Priesnitzhoeve

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden