Rheden eet smakelijk met bier

Foto: erix! via Foter.com CC BY

Column – In Nederland hadden we ooit honderden brouwerijen. Iedere plaats die wat voorstelde had er één en vaak zelfs meer. Onder leiding van Heineken is deze markt ernstig verschraald en bleven er rond 1980 nog 14 brouwerijen in Nederland over die bijna alleen pils maakten.

Voor echt bier moesten we in België zijn. Als reactie hierop zochten bierdrinkers variatie en werden Trappistenbieren en andere speciaal bieren populair. Ook deze vielen ten prooi aan de grote concerns.

Ook wereldwijd fuseerde de ene brouwerij na de ander. Nu zijn er nog twee grote spelers over. Sinds InBev en SABMiller zijn samengegaan staat Heineken op de tweede plaats. Ook Grolsch hoort tot de combinatie InBev/SABMiller met nog honderden merken. Ook vertrouwde Belgen als Hoegaarden en Leffe zijn door hen opgeslokt. Heineken blaast zijn partijtje mee met Brand, Wieckse Witte en Afflichem.

De huidige tendens is dat de speciaal bieren van de terrassen verdwijnen om plaats te maken voor de speciaal bieren van de grote jongens. Daarom wordt het steeds moelijker om een smaakvolle Karmaliet of Kannunik te drinken in de gemeente Rheden. Voor speciale bieren moet de echte bierdrinker naar Arnhem bijvoorbeeld Café Caspar of in Doesburg waar bier van brouwerij Rhodenburg uit Rha wordt verkocht. Of naar het bierfestivalapeldoorn zondag 4 september vanaf 12 uur.

Wat vindt u van gongnamul gook? Uw columnist had geen tijd en wel taugé over van een andere gerecht. Dan is deze Koreaanse soep een uitkomst.

Het volgende recept kunt u zowel als voorgerecht als hoofdgerecht opdienen, het is in ieder geval voor liefhebbers van pittige garnalen.

De macaroni is daarentegen juist een heel zacht en romig gerechtje en eenvoudig op tafel te zetten.

U kunt nu ruim kiezen uit allerlei bessen, dus een paar voorbeelden voor nagerechten met bessen. Verse hangop met blauwe bessen cranberries en Bastognekruimels duurt wel een beetje lang (kleine 6 uur voor de hangop) dus op tijd beginnen of kwark gebruiken. Het is geen smakelijke naam maar wel zoet: Eton mess met blauwe bessen en niet zo zoet is de clafoutis met blauwe besssen. Tot slot een culinair makkie kwarkcupcakes met rode bessen.

Rheden eet smakelijk!

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden