Open dag Werkplaats Rheden de Spaander en AKZO hobbyclub

RHEDEN – Zaterdagochtend 17 september was de Werkplaats Rheden geopend voor belangstellenden. Dat waren er veel! We telden ongeveer 30 bezoekers en 9 van hen konden we inschrijven als lid! Een prachtig resultaat, vooral omdat er ook zoveel jonge mensen bij waren. Uitbreiding en verjonging, dat is wat we graag zien.

De bezoekers werden ontvangen met koffie en koek en liepen daarna door een keurig schoongemaakte werkplaats. Bijna iedereen was verbaasd over de uitgebreide uitrusting.

In de houtafdeling een zaagmachine, afkortzaag, vlakbank, vandiktebank, freesmachine, twee lintzagen, schuurschijf, boorkolom, twee draaibanken, een langgatboormachine (voor pen-en-gat verbindingen). Natuurlijk ook een paar werktafels, tientallen lijmtangen, schuurmachines en allerlei handapparatuur. Je bent duizenden euro’s kwijt voordat je thuis in je schuurtje zo compleet aan de slag kunt.

In de metaalafdeling twee draaibanken, freesbank, schuurband, zaagmachine en afkortzaag, verschillende slijpmachines, een kniptafel en zetbank voor plaatmateriaal, eenvoudige lasapparatuur, werkbanken met een paar schroefbanken, en een bord van 2 bij 4 meter vol met vijlen, tangen, hamers, enzovoort.

Er zijn drie redenen waarom de Werkplaats Rheden naar uitbreiding zoekt.

  1. Als de werk-plaats open is zie je er leden van De Spaander en de Akzo Hobbyclub Arnhem, maar meestal niet meer dan tien. Wel jammer van zo’n prachtige werkplaats, er kunnen rustig flink wat gebruikers bij.
  2. Bij reden nummer twee gaan we een stapje verder: we zouden aanvullend op meer middagen en ook avonden kunnen openen. Dan zou er ruimte zijn voor hele groepen, voor nieuwe organisaties. Daarover wordt al met de gemeente Rheden overlegd. Maar meerdere clubs zijn welkom. Wij hoorden zaterdag bijvoorbeeld dat afgestudeerden van de kunstacademie ook na hun school een werkplaats nodig hebben; we onderzoeken of dat in Rheden kan.
  3. Reden nummer drie is eenvoudig dat we meer gebruikers zoeken voor extra bijdragen in de kosten. Het runnen van een werkplaats is duur (huur, energie) en aanvullende inkomsten zijn voor de toekomst nodig.

Reken maar dat Werkplaats Rheden zich zal blijven roeren, zeker na de succesvolle eerste Open Dag.

Noteer maar vast dat een tweede Open Dag gehouden wordt op zaterdag 19 november, weer van 9.30 – 12.30 uur. En houd de plaatselijke bladen en sites in de gaten voor verder nieuws. Iedereen in de gemeente Rheden moet weten dat er zo’n mooie (hobby)werkplaats is en dat je daar voor klussen terecht kunt.

Loop gerust binnen als de werkplaats geopend is: maandag tot en met zaterdag van 9.30-12.30 uur en maandagmiddag van 14.00-17.00 uur. Het adres is Dr. Langemeijerweg 1D, 6991 EV Rheden (vlak bij het station). Of bel de werkplaats of een van de voorzitters van de clubs die er nu al werken.

  • Werkplaats Rheden – 026-4952529
  • Cor Verhoeven, De Spaander – 0313-415233
  • John Juijn, Akzo Hobbyclub – 026-3634607

Verslag: John Juijn

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen