Thor ter Kulve krijgt Rabo Burgemeester de Bruinprijs

DE STEEG – De in Londen woonachtige productontwerper Thor ter Kulve ontving op woensdag 28 september uit handen van burgemeester Petra van Wingerden de Rabo Burgemeester de Bruinprijs.

hoofdstraat-28-9-16-004De avond werd geopend door Willem van Katwijk, voorzitter van de commissie van de Rabo Burgemeester de Bruinprijs. Hierna nam Anne Reerink het woord, ze vertelde waarom de prijs aan Thor ter Kulve was toebedeeld.

Om werk van Thor ter Kulve aan de aanwezigen te laten zien moest iedereen naar buiten, daar werd een schommel, de “Swing”, hangend aan een boom uitgeprobeerd. Vervolgens werd een trapboom beklommen door de wethouder Pos, directeur Jan Ummenthum van Rabobank Arnhem en Omstreken en burgemeester Petra van Wingerden.

hoofdstraat-28-9-16-016Toen werd de aandacht gevestigd op de straathaard, ook een geweldige uitvinding van ter Kulve. Als verrassing waren er een aantal van zijn vrienden gekomen met een mobiele disco, zij brachten enkele nummers ten gehore.

Weer binnen in de raadszaal sprak burgemeester Petra van Wingerden en overhandigde zij aan Thor ter Kulve de cheque voor de geldprijs van €2.000,–. Deze is verbonden is aan de Rabo Burgemeester de Bruinprijs.

hoofdstraat-28-9-16-025Directeur Jan Ummenthum kreeg de eer het beeldje “Een sterk ontkiemend zaadje” uit te reiken aan Thor ter Kulve. De avond werd ver volgens afgesloten met een hapje en drankje op de omloop in het gemeentehuis.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Over Thor ter Kulve

De 25-jarige Thor ter Kulve studeerde in 2013 af als product designer bij ArtEZ. 2 jaar laten behaalde hij ook zin diploma aan de Royal College of Arts in Londen. Ter Kulve is van mening dat wij opnieuw bezit moeten nemen van de straten, de pleinen en leegstaande gebouwen. Hij beschouwt de buitenruimte als een plek van nieuwe mogelijkheden en ontwerpt voorwerpen waarmee de gebruiker zich al dan niet tijdelijk de openbare ruimte kan toe eigenen.

Zo presenteerde hij een straathaard die je op prullenbakken kan plaatsen, een waterfontein die je op brandweerpalen kan vastmaken en een trap waarmee elke boom beklommen kan worden. Zijn mobiele schommel ‘Swing’ maakt van een lantaarnpaal een speelplaats. Het ontwerp was zo succesvol dat het in productie is genomen door het productlabel Weltevree.

Thor ter Kulve werkt op dit moment aan een serie producten die zelfvoorzienend, duurzaam wonen in een stedelijke omgeving mogelijk én makkelijk moet maken. Thor ter Kulve: “Als ontwerper word ik het meest geprikkeld door na te denken over oplossingen voor concrete problemen”.

Hij heeft op zijn jonge leeftijd al een mooie staat van dienst opgebouwd. Zo exposeerde hij in 2015 in het Arnhems gemeente museum en had hij exposities in Eindhoven, Milaan en Londen. Ter Kulve woont en werkt afwisselend in Londen en De Steeg.

Rabo Burgemeester de Bruinprijs

De Rabo Burgemeester de Bruinprijs wordt jaarlijks georganiseerd door het Rhedense gemeentelijk Cultuurbedrijf RiQQ. Het is de culturele aanmoedigingsprijs voor kunstenaars die aan het begin van hun professionele loopbaan staan, een band met de gemeente Rheden hebben en een belofte inhouden voor de toekomst.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen