Open Dag en kermes bij Selimiye Moskee goed bezocht

DIEREN – In het weekend van 8 en 9 oktober was er bij de Selimiye Moskee een open dag en een heuse kermes.

Kermes

Jaarlijks organiseert de Selimiye Moskee aan de Enkweg, op het parkeerterrein, een zogenaamde kermes. Dit is het Turkse woord voor braderie, die twee dagen duurt. Een bezoek aan zo’n evenement is wel wat anders dan wij zijn gewend.

2016-10-08-dieren-enkweg-moskee-dieren-open-dag-004Ontmoeten, eten en drinken

Hier gaat het voornamelijk om elkaar ontmoeten, gezellig bij elkaar te zijn en vooral veel te eten en te drinken. Verkoop van andere zaken dan etenswaren en drinken, is hier slechts bijzaak. Geen lange rijden met kramen, maar tenten waar men binnen kon gaan.

Geen gebakken vis, oliebollen of friet

Beperkt waren er dameskleding en sieraden te koop, werden er kinderen geschminkt en was er een tent waarin een prachtig gedekte tafel stond ter illustratie van het promoten van een partyrestaurant. Ook was er een loterij. Toch is hier niets te vergelijken met wat wij kennen. Geen lucht van gebakken vis, oliebollen of friet.

Ter plekke bereid

Hier de heerlijkste geuren van vers bereide producten zoals allerlei op houtskool bereide vleesgerechten, en pizza’s en soep. Het was een bedrijvigheid van jewelste, het eten werd ter plekke bereid en de benodigdheden werden aan de lopende band aangevoerd vanuit uit de centrale keuken. In een van de andere tenten waren er allerlei zoetigheden te koop.

2016-10-08-dieren-enkweg-moskee-dieren-open-dag-005Rondleidingen

Speciaal dit weekend was de moskee toegankelijk voor bezoekers. Dit omdat de verbouwing en uitbreiding van het gebouw pas afgerond was en men dit graag aan het publiek wilde tonen. Er waren rondleidingen waar men veel te weten kon komen over de moskee en de Islam. Een gids nam de mensen mee door het gebouw.

Aangekomen bij de gebedsruimte, diende men zich van schoeisel te ontdoen en dit achter te laten in de gang. Er werd uitleg gegeven over wat er te zien was. Ook op de begane grond gelegen was de verbouwde zaal, een ontmoetingsruimte die als inloop dient, en de nieuwe keuken waar hard gewerkt werd door een aantal vrouwen. Hier werden onder andere de pizza’s gemaakt.

Multifunctioneel

De verdieping heeft kantoorruimte en zaaltjes gekregen. Deze kunnen apart van elkaar, maar ook als een grote ruimte voor ongeveer 300 personen gebruikt worden door de tussenwanden weg te schuiven. In zo’n zaaltje is ook een leslokaal. Hier wordt aan kinderen onderwijs uit de Koran gegeven, maar ook bijles voor school.

Het was een genoegen hier te zijn en een blik achter de schermen en in de keuken te hebben kunnen krijgen.

Klik op de foto voor meer foto’s.

2016-10-08-dieren-enkweg-moskee-dieren-open-dag-013

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen