Lous; Het is bijna Halloween

Foto: www.plusqoutes.com.

COLUMN – Aanstaande maandag is het Halloween. Een feest dat de laatste jaren ook in Nederland steeds populairder wordt. Dit weekend zijn er allerlei evenementen in de gemeente Rheden. En ook in verschillende wijken en straten wordt er tegenwoordig Halloween gevierd.

Maar wat vieren wij nou eigenlijk allemaal? Ik heb het even uitgezocht. ‘Halloween is een typisch Amerikaans feest’. Niet dus. Dat blijkt dus al meteen een groot misverstand te zijn. Ja, het wordt daar groots gevierd, maar het is er niet ontstaan.

Het feest blijkt in de 19e eeuw door Ierse immigranten naar Amerika te zijn gebracht.

Er zijn verschillende ideeën over de afkomst. De meest gangbare is dat Halloween de erfenis is van de Kelten. De Kelten vierden op 31 oktober het eind van het oogstjaar. En een dag later, op 1 november, begon het nieuwe jaar. De Kelten geloofden dat de geesten van de doden in die nacht terugkwamen om bezit te nemen van de levenden. Men trok vreemde kleding aan om zich onherkenbaar te maken en daarmee de geesten af te schrikken.

In de loop der jaren veranderde het verkleden in een gebruik wat bij Halloween hoorde, maar verloor het feest zijn betekenis.

Vandaag de dag kennen we Halloween vooral als een groot griezelfeest, waarbij elkaar de schrik aanjagen een groot onderdeel is geworden. En zoals bij vrijwel iedere ‘feestdag’, is het nu vooral ook erg commercieel geworden. Kijk bijvoorbeeld maar naar Walibi. Ieder jaar toveren zij hun pretpark om tot Halloween Fright Nights. En Walibi’s Eddy de Clown (Oh god, een horrorclown!) is tegenwoordig ook niet meer weg te denken.

Zelf ben ik niet zo’n daredevil, hoewel ik wel graag naar thrillers kijk. Ik kan vrij goed tegen walgelijke dingen, maar ik ben enorm schrikkerig. Ik ben dus heel snel op de kast te jagen en daarmee ben ik, voor de vele acteurs op Halloween evenementen, natuurlijk een ideale ‘gast’.

Door rheden.nieuws.nl ben ik in 2014 voor het eerst naar Halloween evenementen gegaan. En ik moet zeggen, ik vond het verschrikkelijk leuk. En ik vind het oprecht jammer dat het bedrijf Marieke Soetebier dit jaar niets in de gemeente Rheden heeft georganiseerd, want ook in 2015 wisten zij iets moois neer te zetten. Halloween

Dit jaar word ik opnieuw op pad gestuurd. Zo ga ik in ieder geval naar Spankeren, voor ‘The Spankeren Dungeon’. Dit beloofd een spannende theaterbeleving te worden. Daarnaast ben ik uitgenodigd om naar het Dutch Horror House in Arnhem te komen. Ik neem een kijkje achter de schermen (lees: ik durf de route niet zelf te lopen), want het Horror House moet een van de beste zijn. Ik, als angsthaas, ben daar nog niet aan toe. Ik ben van plan het rustig op te bouwen…

Mocht jij nog een goede tip hebben voor een Halloween evenement in (of rondom) de gemeente Rheden, dan hoor ik het graag. Kijk in de agenda, http://rheden.nieuws.nl/evenementen/, voor onze tips.

Ik wens iedereen een griezelig, maar veilig, weekend!

Lous

Dossier: Lous
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen