Zwerfafval jutten langs de IJssel

DE STEEG – Afgelopen vrijdagmiddag 28 oktober vond de tweede opruimactie van zwerfafval plaats van de Schone Rivieren Estafette, ditmaal aan de oevers van de IJssel in de Havikerwaard.

Leden van IVN en medewerkers van K3Delta struinden de oevers van de IJssel af, op zoek naar zwerfvuil.

K3Delta & IVN Gelderland

Om 14.45 uur verzamelden medewerkers van het in Nijmegen gevestigde K3Delta en enkele leden van IVN Gelderland zich aan de Havikerwaard 8a, zij werden hartelijk welkom geheten door
Evelien Janssen van IVN Gelderland. Zij vertelde in het kort wat de bedoeling was van deze opruimactie, waarna zij het woord gaf aan IVN Natuurgids Gerrit Lammers.

Gerrit Lammers

Hij gaf in zijn toespraak nog eens het belang aan van een schone oever want uiteindelijk komt alle rotzooi via rivieren in zee terecht, en vooral plastic is een grote boosdoener van vervuiling. Het duurt minstens 100 jaar voordat het afgebroken is door de natuur. Of het valt in kleine stukjes uiteen en zakt naar de bodem. Natuurlijk kwamen ook de natuur- en cultuurhistorische waarde van het unieke gebied aan bod.

Zwerfaval jutten

Hierna gingen de mensen, verdeeld in twee groepen, de oevers langs van de IJssel gewapend met afvalknijpers, handschoenen en vuilniszakken om vervolgens tegen 16.45 uur terug te keren bij de parkeerplaats waar een groepsfoto gemaakt werd.

Waarschuwing

De groep had in een kleine twee uur maar liefst 7 vuilniszakken zwerfafval verzameld, een flinke waarschuwing dus!

Gemeente Rheden steunt het initiatief, en stelde de afvalknijpers, handschoenen en vuilniszakken beschikbaar en zal zorgen voor de afvoer van het verzamelde afval.

Het was ondanks de motregen een gezellige en geslaagde middag!

Klik voor meer foto’s op de bovenste foto.

Voor meer informatie kunt u kijken op http://www.ivn.nl/schone-rivieren

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen