Column- Zoals u weet kunnen we bij het gebruik van taal onderscheid maken tussen de letterlijke en de figuurlijke betekenis van bepaalde woorden. Ik geef een voorbeeld: “Zwarte Piet wordt zwart gemaakt” kan betrekking hebben op de metamorfose die iemand ondergaat wanneer hij of zij voor Zwarte Piet gaat spelen, maar het kan natuurlijk ook verwijzen naar een bepaalde discussie.
Het is wellicht jammer, maar ik heb besloten mij niet te mengen in dit boeiende debat. Liever verwijs ik naar de “ingezonden blog” over dit onderwerp van een week geleden. Dit is een genuanceerd en weldoordacht verhaal en daar zult u het helaas wat mij betreft mee moeten doen.
Deze keer wil ik het graag met u hebben over een belangrijker onderwerp. Afgelopen week bleek uit intern onderzoek dat de helft van het aantal politieagenten last heeft van stress. Voor een groot deel is dit het gevolg van “agressie en geweld” door burgers. Daarnaast blijkt “onderbelasting” een bron van ergernis. Het gaat dan om werk dat agenten verrichten “onder het niveau”.
Hier kan ik mij wel iets bij voorstellen. Onlangs trof de politie na een zoektocht maar liefst zes onbeheerd achtergelaten fietstassen aan in Spankeren, een plaats waar normaal gesproken niet zo heel veel aan de hand is. Alsof men niets anders te doen heeft meende de politie op Facebook een oproep te moeten plaatsen teneinde één of meerdere eigenaren te kunnen traceren.
Veel bedenkelijker is de gang van zaken rond de nasleep van een confrontatie tussen een trein en een persoon die kort geleden plaats vond in Velp. Meestal loopt dit voor de betreffende persoon minder goed af en dan is het vaak de taak van politiemensen om alles in goede banen te leiden.
Het is heel vervelend om te moeten constateren dat er achteraf een uitgebreid bericht de wereld moest worden ingezonden ten einde de situatie uit te leggen en vooral om duidelijk te maken hoe de burger zich dient te gedragen. Een nuttig bericht, maar een toelichting is hier wel op zijn plaats.
Volgens mij gaat het hier in ernstige mate om begripsverwarring. De dienders komen met een uitgebreid verhaal dat gaat over het “afzetlint”. Letterlijk schrijven zij: “De (bijzonder onduidelijke) bedoeling is dus dat mensen die geen bemoeienis met het incident hebben achter dit lint blijven staan.” Hoe vaak ik deze zin ook lees, de bedoeling wordt mij niet bijzonder duidelijk.
Het afzetlint kennen we allemaal en normaal gesproken bevindt zich hierachter een gebied waar we juist graag aanwezig willen zijn omdat we er niet mogen komen. Helaas leven we in een tijd waarin autoriteit bijna al haar invloed is kwijtgeraakt. Dit blijkt uit het feit dat de politie in Velp bij het uitvoeren van haar werk de “volle laag” kreeg; er werd zelfs bijna iemand aangehouden.
"Niet op het rode knopje drukken!" is welhaast een onmogelijke opgave geworden. Het bevredigen van nieuwsgierigheid is toch wel één van onze eerste levensbehoeften. Het verklaart in elk geval ook de populariteit van deze nieuwssite. Bovendien laten we ons beslist niets meer wijs maken.
Misschien denken mensen die “door het lint gaan" dat de woorden "NIET BETREDEN POLITIE" enkel voor politieagenten bedoeld zijn. Mogelijk heeft het zelfs iets te maken met de benaming "afzetlint". Men laat zich nu eenmaal niet graag afzetten en het maakt daarbij niet uit of dit dan gebeurt door een babbeltruc, een slimme retailer of zelfs je beste kameraad.
Hebben we hier dan toch te maken met een verwijzing naar een onterechte lintjesregen ter gelegenheid van Koningsdag? Nee, natuurlijk niet. Een dergelijke complottheorie is natuurlijk grote onzin; de integriteit van Petra van Wingerden staat wat mij betreft geheel buiten kijf.
Ik wil u graag de week insturen met de wijze woorden van Han Dunk uit 1955:
“De politie is mijn beste kameraad/ De politie weet op alle dingen raad/ Als je naar de overkant moet/ Of je weet de weg niet meer/ De politie brengt je over/ En hij regelt het verkeer/ Daarom groet ik de politie/ Als ’k hem tegenkom op straat/ De politie is mijn beste kameraad”.
Lees meer columns op: http://rheden.nieuws.nl/column/