Veilig en Vaardig op stap met de E-bike en Wees wijs met babbeltrucs

VELP – Maandag 31 oktober werden een twintigtal leden van de PCOB Rheden/Rozendaal op het politie bureau in Velp ontvangen met koffie/thee en soesjes. Daarna was er een boeiende presentatie door Wouter Groeneweg van Veilig Verkeer Nederland.

Voetgangers & bestuurders

Het thema van deze presentatie was: Iedereen veilig over straat. Wist u dat er eigenlijk maar 2 verschillende soorten deelnemers zijn aan het verkeer? Namelijk voetgangers en bestuurders. Als u bijvoorbeeld met een paard over straat zou lopen, bent u een bestuurder en moet u handelen als een bestuurder. Men kreeg ook allerlei voorbeelden van verkeersituaties, waarbij vooral naar voren kwam hoe een bestuurder zich moeten gedragen als ze fietsen. De rode draad die door het hele verhaal liep was, gebruik je gezonde verstand in het verkeer.

sam_4060Wees wijs met babbeltrucs

Daarna gaven de wijkagenten Taco Oostvogel en Wilfred van Pijkeren een presentatie met de titel: Wees wijs met babbeltrucs. Door middel van voorbeelden werd de aanwezigen duidelijk gemaakt hoe men probeert binnen te komen. Men doet zich voor als meteropnemer, een nieuwe buurman of zelfs als politieagent. Advies: als u het niet vertrouwt niet binnen laten en desnoods 112 bellen.

De aanwezigen werden door filmpjes ook nog gewezen op insluiping en inbraak. Altijd deuren en ramen sluiten als u weggaat, zelfs als u in de tuin werkt. En het kleine boven raampje ook dicht doen, want ze kruipen er door!

Praktijk

Na deze wijze lessen ging men naar buiten voor de praktische lessen met de E-bike. Jan Lentink van Profile Lentink had 5 verschillende E-bikes meegenomen. Hij gaf uitleg, demonstreerde hoe je de ondersteuning kon gebruiken en de bezoekers mochten er op fietsen. Daarnaast had Wouter Groeneweg van VVN met zijn medewerkers een parcours uitgezet. Rondjes rijden, proberen om over een lijn te blijven rijden en een noodstop maken. Niet echt gemakkelijk.

Ook het opstappen op een fiets werd bekeken. Wist u dat de meeste dames als een balletdanseres op – en af stappen? Dan ben je niet erg stabiel. Beter is, aan elke kant van de fiets een been en dan gaan fietsen. Dit geldt ook voor heren.

Kortom de ongeveer 20 deelnemers hebben veel opgestoken. Daarom veel dank aan de organisatoren en gevers van de presentaties en de praktijklessen.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

sam_4074

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen