Rijnstate organiseert een informatiedag over COPD

Foto: rheden.nieuws.nl

REGIO – Tijdens Wereld COPD-dag op woensdag 16 november organiseert Rijnstate een informatiedag over COPD. Bezoekers kunnen van 9.00 tot 16.00 uur terecht in de centrale hal van Rijnstate Arnhem.

Men kan hier informatie inwinnen over de ziekte en de behandeling ervan, een longfunctietest en uitleg over stoppen met roken. Nieuw dit jaar is het thema ‘bewegen en mobiliteit’ en de Rijnstate fiets-challenge.

COPD

Chronic Obstructive Pulmonary Diseases, is een verzamelnaam voor chronische bronchitis of longemfyseem, waarbij men vooral bij inspanning moeite heeft met ademhalen. In Nederland hebben 595.300 mensen COPD. Daarnaast is er nog een grote groep mensen die niet weten dat ze een verhoogd risico hebben op COPD.

In beweging op Wereld COPD-dag

Op 16 november vragen we aandacht voor de ziekte COPD en de directe gevolgen die de ziekte heeft in het dagelijkse leven. Even vlug aankleden en wassen, snel een boodschap doen of nog even stofzuigen is er vaak niet meer bij. De meeste activiteiten moeten bij mensen met COPD in een veel lager tempo en met minder lucht gedaan worden.

Bewegen en mobiliteit

De dag krijgt dit jaar een speciaal thema, namelijk ‘bewegen en mobiliteit’. Dit thema wordt steeds belangrijker bij de behandeling van COPD, omdat dit bijdraagt aan het in conditie houden van de longen en daarmee aan de kwaliteit van leven. We geven op 16 november daarom niet alleen informatie over COPD, maar ook over bewegen, voeding en hulpmiddelen thuis. De medewerkers van de afdeling Longgeneeskunde, Fysiotherapeuten, diëtisten en ergotherapeuten zijn aanwezig om bezoekers deze informatie te geven.

Naast Rijnstate is er ook iemand van fietsspeciaalzaak Roelofs uit Arnhem aanwezig om meer informatie te geven over de verschillende soorten E-bikes die tegenwoordig te krijgen zijn en hoe deze mensen met COPD kunnen helpen om in beweging te blijven.

Fiets-challenge

Mensen die een hoog risico lopen op COPD, kunnen bij de longfunctieanalisten een longfunctietest doen. En, nieuw dit jaar is de ‘fiets-challenge’, waarbij bezoekers een digitaal parcours afleggen op een fietstrainer. Hun beste tijd kan dan vergeleken worden met de tijden van andere bezoekers met verschillende gradaties van longbeperkingen. Ook dit geeft een indruk van de conditie van de longen.

Tijdige diagnose van levensbelang

COPD ontstaat in 80 tot 90 procent van de gevallen na jarenlang roken. Van COPD kun je niet genezen en de klachten nemen langzaam toe. In het beginstadium van COPD kan men last hebben van hoesten, slijm opgeven kortademigheid bij inspanning. De diagnose wordt meestal pas laat in ziekteproces gesteld, omdat de klachten zich heel geleidelijk ontwikkelen. Op het moment dat de arts de diagnose stelt, zijn de longen vaak al ernstig beschadigd. Een vroege diagnose is dus van levensbelang. De behandeling heeft dan meer effect en de vooruitzichten zijn beter.

Voor meer informatie zie: http://www.rijnstate.nl

Rijnstate is een topklinische ziekenhuisorganisatie met locaties in Arnhem, Zevenaar, Velp en Arnhem-Zuid. Onze kwalitatief hoogwaardige en veilige ziekenhuiszorg is altijd dichtbij voor alle inwoners van de regio Arnhem, Rheden en De Liemers. Rijnstate is met circa 5.500 medewerkers de grootste werkgever van de regio.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen