Vlees, melk en kaas van de biologische boer in Spankeren

Foto: Hans Nieuwenburg

SPANKEREN – Weten waar je eten vandaan komt, dat is voor steeds meer mensen belangrijk. Liever geen plofkippen of melk en vlees van koeien die in megastallen nooit met hun poten in het gras hebben gestaan.

Bij biologische boerderijwinkel De Nieuwenburgt in Spankeren is het volstrekt duidelijk waar het vlees, de melk en kaas vandaan komen. Op en om de boerderij hebben de prachtige Jersey-koeien en kalveren alle ruimte en vrijheid.

Kappersweg 5, Spankeren

Hans Nieuwenburg en Tanja Wezendonk zijn dit jaar begonnen met hun boerderij in Spankeren. Tegen alle trends van schaalvergroting of sluiting van boerderijen in volgden zij hun jarenlange droom van een eigen boerderij. Aan de Kappersweg vonden ze uiteindelijk een geschikte plek met voldoende land en mogelijkheden. Want ze wilden wel volledig biologisch boeren, met respect voor de natuur. Na een ingrijpende verbouwing konden ze mede dankzij de hulp van vrienden en familie halverwege dit jaar echt starten.

Keihard werken

“Het is een droom, maar ook keihard werken”, zegt Hans Nieuwenburg (50). “Dat start al met de papierwinkel die je doormoet om alles goed te regelen. Vervolgens zijn we bijna een half jaar bezig geweest om de boerderij op te knappen en geschikt te maken voor onze koeien.” Bij De Nieuwenburgt lopen namelijk Jersey-koeien, kleine, fijngebouwde bruine koeien die op een afstandje zelfs op herten lijken. “Het zijn mooie en slimme beesten, heel geschikt voor een biologische boerderij. Ze geven melk van hoge kwaliteit.”

Winkel zaterdags geopend

Inmiddels is de boerderij in vol bedrijf. Hans en Tanja en hun kinderen Youri en Lieke hebben in relatief korte tijd een bijzondere onderneming opgezet. Met sinds oktober een eigen biologische boerderijwinkel die op zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur geopend is. Hier is alles te koop wat op de Spankerense boerderij wordt voortgebracht: melk, kazen, rundvlees, aardappelen en appelsap en sinds kort varkensvlees, kip en verse eieren van een biologische boer uit de regio.

Bezoekers uit de hele omgeving weten de boerderijwinkel al goed te vinden. Nu is de winkel nog in de serre van het huis gebouwd. Binnenkort krijgt die een eigen plek in een van de oude stallen. Maar daar moet dan nog wel tijd voor gevonden worden, naast alle dagelijkse werkzaamheden op de boerderij.

Kijk voor meer informatie op: https://www.facebook.com/boerderijwinkeldenieuwenburgt/

Boerderijwinkel De Nieuwenburgt in Spankeren

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden