Een digitale kijk in het verleden: Rheden op de Kaart

Foto: Rheden op de Kaart

GEMEENTE RHEDEN – Met een druk op de knop zal donderdag 17 november de website Rheden op de Kaart live gaan. Burgemeester Petra van Wingerden van de gemeente Rheden biedt daarmee iedereen de mogelijkheid op een toegankelijke wijze een blik in het verleden te werpen.

Dynamisch

En hoewel de site er fraai uitziet en met duizenden kaarten, plattegronden, foto’s, films en teksten al zeer goed gevuld is, zal het een dynamische site zijn die steeds meer gevuld zal worden. De gebeurtenissen van vandaag vormen immers de geschiedenis van morgen en er wordt steeds nieuw materiaal gevonden of aangeboden.

Succesformule

Animator, drijvende kracht en aanjager achter Rheden op de Kaart is Dierenaar Joost Grol. Hij begon in 2012 met de website Dieren in Beeld. In die digitale omgeving bouwde hij een inmiddels razend populaire internetsite met als basis een enorm aantal oude foto’s van Dieren. Bij elke foto wordt zoveel mogelijk informatie gegeven en de bezoekers van de site wordt nadrukkelijk gevraagd informatie aan te vullen. Die succesformule krijgt met Rheden op de Kaart een vervolg. En méér. Dieren in Beeld liep technisch tegen de grenzen aan wat betreft opzet en software. Websitebouwer AB-C Media, die al een grote ervaring heeft met het opzetten en bouwen van dergelijke websites in andere gemeenten, bouwde de nieuwe website Rheden op de Kaart.

Sporen uit het verleden

De nieuwe erfgoedwebsite toont de sporen uit het verleden tonen van de zeven dorpen van de gemeente Rheden, de Veluwezoom en van Rozendaal. Reeds verzamelde collecties foto’s en prentbriefkaarten met historische dorpsgezichten, bedrijven, huizen, monumenten, landgoederen en kastelen vormen de basis van de website. Samen met informatie over straten, bewoners, kunstwerken, archeologische vondsten en met o.a. film- en geluidsfragmenten, is de site een veelzijdige digitale presentatie van cultureel erfgoed aan de Veluwezoom.

Heel veel informatie

Op de site wordt alle informatie op de plattegrond van Google Maps getoond, zodat direct duidelijk wordt waar de betreffende foto of informatie gelokaliseerd is. Afbeelding worden verrijkt met extra informatie, relevante krantenartikelen of film- en videobeelden. Met StreetView zal ook de tegenwoordige situatie zichtbaar gemaakt worden.
Rheden op de Kaart laat bovendien allerlei historische en thematische plattegronden zien, die over Google Maps heen geprojecteerd kunnen worden. Daarnaast staan op de website diverse wandel- en fietsroutes langs het culturele erfgoed in de dorpen en op de Veluwezoom. Deze routes (met routebeschrijving) kunnen ook afgedrukt worden.

Redactie

In alle dorpen zijn aparte redacties actief, die hun eigen deel van de website beheren. De dorpen-redacties worden gecoördineerd en ondersteund door een centrale redactie, die ook de algemene onderwerpen op de website verzorgt. Alle medewerkers van Rheden op de Kaart zijn vrijwilligers.

Ben je ook geïnteresseerd in leuke oude foto’s, films, verhalen en kom je uit een van de onderstaande plaatsen? Like en lees dan ook mee met:

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden