Column De Buurtfilosoof: De waarheid

Foto: waterkraan

Column – Liefhebbers van Marco Borsato en aanhangers van de Communistische Partij Nederland zullen zich zeker aangesproken voelen door de titel van deze column, maar zoals gewoonlijk is de waarheid anders dan we ons voorstellen.

Al eens eerder heb ik het met u gehad over “Een waarheid als een koe” en daar wil ik deze keer graag nog wat over door filosoferen.

De laatste tijd ben ik diverse nieuwsberichten tegengekomen waaruit blijkt hoe moeilijk het is om de juistheid der dingen te achterhalen. Het blijkt dat we vol zitten met vooroordelen en ik schroom niet om hier te verklaren dat ook een buurtfilosoof zich vaker dan wenselijk schuldig maakt aan het voor waar aannemen van een axioma, of zo u wilt een postulaat.

Liefhebbers van zogenaamde “Jip- en-Janneketaal” zullen zich bij het lezen van de vorige alinea toch wel even achter de oren krabbelen, maar het moge duidelijk zijn dat een zichzelf respecterend buutfilosoof zo nu en dan wel gebruik dient te maken van enkele mooie, maar moeilijke woorden.

Mogelijk roept dit bij velen gevoelens van afkeer op. “Waarom moet het allemaal zo ingewikkeld?”, “Die buurtfilosoof heeft het zeker veel te hoog in de bol” of “Als het zo moet, dan haak ik af”.

Uiteraard heb ik hier alle begrip voor, maar helaas biedt deze column niet de ruimte om de soms gecompliceerde onderwerpen in een paar simpele woorden uit de doeken te doen. Hier zult u het helaas mee moeten doen; voordat we het weten gaat het aantal woorden de zevenhonderd ver te boven en daar is de redactie dan weer minder blij mee.

Daarom uw aandacht voor een opvallend bericht op deze website. Het is al weer bijna een week geleden toen mijn oog viel op een bijzondere foto van een oven met bijbehorende inhoud. De bijgevoegde tekst was als volgt: “Geadviseerd werd de pizza niet meer te consumeren”.

Mijn eerste gedachte was natuurlijk dat we hier te maken hebben met een boeiende aflevering van de rubriek “Rheden eet smakelijk”, maar de waarheid bleek geheel anders te zijn. Een bewoner van een studentenhuis had zich wegens vermoeidheid niet gehouden aan de voorgeschreven bereidingstijd van een gemakkelijke maaltijd.

Een ander voorbeeld. Zoals iedereen denkt te weten beschikken meisjes doorgaans niet over een “wiskundeknobbel”, maar onlangs wist “wiskundemeisje” Ionica Smeets aan te tonen dat dit niet waar is. We hebben hier wel degelijk te maken met een zichzelf bevestigend vooroordeel.

Ik ben er van overtuigd dat er in de gemeente Rheden zeer veel weldenkende mensen wonen. Het zal ook zeker zo zijn dat veel inwoners het beste voor hebben met het milieu en op grond daarvan met aandacht gebruik maken van het element water. Dit betekent onder meer dat tijdens het poetsen van de tandjes de kraan wordt dichtgedraaid en dat er niet langer wordt gedoucht dan noodzakelijk.

De schrik slaat je werkelijk om de oren bij de wetenschap dat het produceren van een litertje frisdrank vele honderden liters water kost en dat bij het tot stand komen van eenvoudig biefstukje maar liefst enkele duizenden liters water worden gebruikt. Deze kennis zal bij velen waarschijnlijk overkomen als een zeer koude douche.

Dit brengt mij dan weer op de gedachte dat zo’n koude waterstraal ons wakker houdt in onzekere tijden en het is mijns inziens ook zeker van toepassing op de inmiddels beruchte plannen voor een zogenaamde megastal in de uiterwaarden bij Ellecom.

Ieder weldenkend mens zal bij het vernemen van deze onzalige plannen zo zijn of haar bedenkingen hebben, maar gelukkig hebben we nu duidelijkheid. Melkveehouders moeten op grond van een akkoord tussen de melkveesector en staatssecretaris Van Dam volgend jaar het aantal melkkoeien fors verminderen.

De plannen voor een megastal in onze gemeente kunnen dus worden geschrapt en het lijkt mij, geheel in overeenstemming met de waarheid, overbodig hier nog iets aan toe te voegen.

Lees meer columns op: http://rheden.nieuws.nl/column/

De buurtfilosoof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen