Eerst net als in Winsum een treinongeval?

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Krijgen we in Velp binnenkort eenzelfde situatie als we afgelopen week in Winsum (Gr) hebben gehad? Maatschap Nieuwenhuis, wonend en werkend in de nabijheid van een onbewaakte onverharde spoorwegovergang aan de Zutphensestraatweg tussen Velp en Rheden maakt zich er al jaren druk over!

Maatschap NieuwenhuisMaatschap Nieuwenhuis

De familie Nieuwenhuis zijn melkveehouders en wonen aan de zuidzijde van het spoor tussen Velp en Rheden, hun bedrijf is alleen te bereiken via een onverharde en onbewaakte spoorwegovergang vanaf de Zutphensestraatweg (de enige in Velp). Zij zijn afhankelijk van Campina voor het eens in de drie dagen ophalen van de melk die hun koeien dagelijks geven en Campina heeft aangegeven binnenkort te stoppen met het ophalen van de melk als er niet iets gebeurt aan de onveiligheid van de spoorwegovergang.

Maatschap NieuwenhuisBijna-ongeval

Ongeveer een maand geleden kwam een chauffeur van een vrachtauto van Campina met de schrik vrij na een bijna-ongeval dat in het donker plaatsvond op de spoorwegovergang. De chauffeur moet met een grote tankauto vanaf het huis van de familie Nieuwenhuis, via een korte bijna haakse bocht het spoor oprijden. Hierdoor staat de vrachtwagen schuin op het spoor en is heel moeilijk het treinverkeer te zien dat er vanuit de richting Rheden naar Velp rijdt. De chauffeur stond al met de voorkant op het spoor toen hij een naderende goederentrein zag aankomen. Hij aarzelde geen moment en wist door kordaat optreden een botsing te voorkomen.

Opgeschort

Het ophalen van de melk werd direct na dit incident opgeschort, dit kostte de Maatschap Nieuwenhuis ongeveer 8500 liter melk, die uiteindelijk de mestput in is gegaan. Na veel overleg en smeken heeft Campina besloten de melk toch weer op te komen halen maar dan op een ander tijdstip van de dag zodat er ook tijdens slechte weersomstandigheden optimaal zicht is.

Maatschap NieuwenhuisUltimatum

Campina heeft op afgelopen week een ultimatum gesteld aan de Maatschap Nieuwenhuis. “wij moeten voor 16 december een alternatief hebben voor deze onveilige situatie, anders komen ze gewoon niet meer!” De maatschap heeft al ruim drie jaar gesprekken met grondeigenaar Geldersch Landschap & Kasteelen, Prorail, en gemeente Rheden. In die tijd is er veel gebeurd. Op dit moment is er al ongeveer een jaar sprake van een geheel uitgekristalliseerd ontwerp daarin borgt GLK het landgoed en landschap en Prorail de veiligheid. Het geld ligt hiervoor nu nog op het schap.

Alternatieve toegang Maatschap Nieuwenhuis

Vergunning?

Alle betrokkenen willen nu per direct een tijdelijke alternatieve aansluiting langs de zuidzijde van het spoor, richting de spoorwegovergang bij Biljoen. Campina heeft aangegeven daar genoegen mee te nemen, hierna kan gepraat worden over een definitieve oplossing. Bij dit alternatief zou ook direct, al het andere bestemmingsverkeer van de Maatschap Nieuwenhuis geholpen zijn. Dit vraagt natuurlijk wel wat lef van de betrokken bestuurders.

Op 19 mei 2015 maakte de gemeente Rheden een aantal werkzaamheden aan 7 van de 36 spoorwegovergangen die de gemeente telt, bekend. Hierin wordt met geen woord gesproken over de veiligheid van de overgang bij de maatschap Nieuwenhuis. Bekijk HIER de bijbehorende publicatie. Ook in het onderzoeksrapport van Witteveen & Bos wordt met geen woord gesproken over de overgang.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen