Lous; Politie verstuurt een opmerkelijk burgernetbericht

Foto: Burgernet

COLUMN – Burgernet, wie kent het niet? Wanneer je jouw mobiele telefoonnummer of E-mailadres hebt aangemeld bij Burgernet, kun je een sms, oproep of mail ontvangen wanneer er een incident is in jouw omgeving. Ik herhaal; ‘een incident’.

Gistermiddag kregen enkele collega’s van mij een E-mailbericht van Burgernet. De inhoud van dit bericht werd vervolgens in ons team besproken, want wat bleek; de inhoud was op zijn zachts gezegd nogal merkwaardig. In het bericht stond namelijk het volgende;

Geachte meneer/mevrouw,

Op zaterdag 26 november 2016 tussen 13:00 uur en 16:00 uur houden wij een open dag op het politiebureau Velp (gld) aan de Stationsstraat 40 te Velp. U bent van harte welkom.

U kunt verschillende ruimtes in het politiebureau bezoeken en kennis maken met de verschillende facetten van ons vak. Er is gelegenheid om een aantal voertuigen en onze uitrusting te bekijken.Voor de kinderen zal er een springkussen aanwezig zijn.

Veilig Verkeer Nederland is aanwezig met een kantelsimulator. Ook andere partners van de politie zijn aanwezig om u voor te lichten.
Ook is er deze dag de gelegenheid om wijkagent Harrie Jansen de hand te schudden. Hij is vanaf heden werkzaam in Doesburg. Tevens kunt u kennis maken met de nieuwe wijkagent van Velp-Zuid: Arnoud Entius.

Volg ons nu ook op Facebook en like onze pagina: Politie Velp
Met vriendelijke groet, Politie Velp

Nogal een vreemde inhoud dus. Reden genoeg om Burgernet eens onder de loep te nemen. Zo lees ik dat de meldkamer een cruciale rol speelt in het gehele proces. Daar wordt namelijk de beslissing genomen of een bepaalde gebeurtenis al dan niet ‘Burgernetwaardig’ is.

Het moet gaan om tijdkritische incidenten waarbij voldoende informatie beschikbaar moet zijn om met vertrouwen een beroep te kunnen doen op de extra ogen en oren van de Burgernetdeelnemers. Op haar website zegt Burgernet hier het volgende over: “In sommige gemeenten maakt Burgernet gebruik van e-mail om u te informeren over een verdachte of onveilige situatie, of om te vragen of u iets gezien heeft in uw buurt.”

Je hoeft niet bijster intelligent te zijn om te kunnen concluderen dat dit totaal niet het geval is in het bericht van gistermiddag. Het ‘incident’ vindt in de toekomst plaats en de locatie is bekend. In principe is er voldoende informatie beschikbaar, maar het signalement van wijkagent Harrie Jansen en van zijn collega Arnoud Entuis ontbreekt. Wie kun je straks nou eigenlijk een handje schudden?

Nee, dit is absoluut niet ‘Burgernetwaardig’, dat is wel duidelijk. Het bericht komt beter tot zijn recht als we gaan kijken naar de mogelijkheden binnen de journalistiek. Ik kan hier namelijk prima de ‘5 W’s en 1H – methode’ toepassen:

  • Wie: Politie Velp
  • Wat: Een open dag
  • Waar: Stationsstraat 40 in Velp
  • Wanneer: Zaterdag 26 november tussen 13:00 en 16:00 uur.
  • Waarom: Het geven van voorlichting
  • Hoe: Door kennis te laten maken met de verschillende facetten van het werk van de politie

Het is dus beter dat de politie deze informatie in een persbericht verwerkt, dan in een Burgernetbericht. Een persbericht opstellen en versturen is kosteloos, het gebruik van Burgernet kost onnodig veel geld.

Politie Velp is gevraagd om een reactie, tot op heden hebben zij geen antwoord gegeven. Deze column zal hen vast ook bereiken en zo niet, dan kan ik altijd nog naar noodnummer 1-1-2 bellen om ze hierop te attenderen.

UPDATE: De Politie heeft toegegeven iets te enthousiast te zijn geweest en dat Burgernet niet bedoeld is voor zulke berichten maar ingezet moet worden bij noodgevallen. Het zal niet meer gebeuren aldus Politie Velp.

Lous

Dossier: Lous
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen