Lezing “ik ben, dus ik eet”

Foto: vrijzinnigen-velp

VELP – Zondag 11 december 2016 spreekt Michiel Bussink bij de lezing “ik ben, dus ik eet”, over de betekenis van voedsel.

De vraag waar ons eten vandaan komt zit niet (meer) in het centrum van ons bewustzijn. Mede te verklaren door de verdwijnende boerenstand en de daarmee steeds groter wordende afstand tussen producent en consument.

Maar ook door andere processen. Smaak, geur en eten, dat waren volgens verlichtingsfilosofen als Locke, Newton en Descares maar “secundaire” dingen, niks om over te filosoferen. Het “ik denk, dus ik ben” van Descartes devalueert de zintuigelijke genoegens van de mens. En dus ook eten.

Terwijl eten en drinken niet alleen heel waardevolle zintuiglijke genoegens kunnen bieden. Als we er grondig bij stilstaan, is eten zelfs een van de meest fundamentele drijfveren van de mens: “Ik eet, dus ik ben”.

Michiel Bussink is freelance journalist en auteur. Hij schrijft met name over voeding, land- en tuinbouw, natuur en landschap, cultuurhistorie en zingeving. Hij schreef een groot aantal publicaties en boeken en geeft lezingen, excursies en workshops. Ook heeft hij jarenlange ervaringen met het beoefenen van zen-meditatie. http://www.michielbussink.nl/ Michiel Bussink

De bijeenkomst is georganiseerd door de Sprang, de cultureel- spirituele afdeling van de “Vrijzinnigen Velp” en vindt plaats in haar centrum aan de Dr. Fabiusstraat 12, te Velp. Aanvang 10:30 uur, afronding om circa 12:00 uur.

Kosten € 8,00 p.p. incl. koffie of thee, leden en begunstigers Vrijzinnigen Velp gratis. De Sprang is het culturele onderdeel van de vereniging: “Vrijzinnigen Velp”.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden