Column De Buurtfilosoof: Schrijven

Foto: De Buurtfilosoof

COLUMN – Ongetwijfeld zijn er velen onder u die voortdurend een innerlijke strijd voeren waarbij enerzijds de behoefte aan vernieuwing en anderzijds het vasthouden aan het bekende een poging doen bezit te nemen van onze aandacht en bewustzijn.

Als eerste zin voor een wekelijkse column is dit zeker geen onaardige opening, ware het niet dat het wel degelijk zeer van toepassing is op het huidige tijdsgewricht. Ondanks, of misschien wel dankzij mijn gevorderde leeftijd ben ik nog uitstekend in staat om te zien en te horen wat er zoal speelt in de steeds gecompliceerdere wereld, waarin mensen bang zijn voor het onbekende, geen touwtje meer uit de brievenbus durven laten hangen en het liefst een ander de schuld geven van alle ellende.

Tot mijn grote vreugde kon ik deze week vaststellen dat we op onze nieuwssite een nieuwe columnist hebben mogen verwelkomen. Het gaat om Jamie Lebbink en het blijkt dat hij geen schrijver is, maar fotograaf. Het motto “schoenmaker blijf bij je leest” is zeker in veel omstandigheden van toepassing, maar ik ben zeker ook een voorstander van de opvatting dat je iedereen een kans moet geven en dat dit soms tot zeer verrassende resultaten kan leiden.

De nieuwe columnist is gespecialiseerd in interieur-, avond-, alsmede portret- en landschapsfotografie. Dit belooft in elk geval veel goeds en mijn eerste indruk is dat de nieuwe columnist zich uitstekend zal weten aan te passen aan de stijl van de andere schrijvers.

Zonder al te veel borstklopperij meen ik toch te moeten vaststellen dat ik ruim een jaar geleden kennelijk een trend heb gezet. In mijn column “Gelegenheidsgedicht” heb ik gemeend geheel op rijm de nodige zaken de revue te laten passeren. Mijn zeer gewaardeerde collega Lous heeft dat dit jaar nog eens dunnetjes overgedaan in haar “Gedicht voor Sinterklaasavond”.

Ook Jamie heeft kennelijk de smaak te pakken. Ik citeer: “Van het verleden naar het heden in gemeente Rheden”, voorwaar geen slecht begin voor een beginner. Een titel die nauwkeurig verwijst naar de inhoud en die bovendien is voorzien van drie prachtige rijmwoorden.

Ik ben een groot voorstander van kennis der historie, juist vanwege het belang er van voor zowel het heden als de toekomst. Zeker als dit dan ook nog eens gepaard gaat met mooie foto’s. Ik wens Jamie dus heel veel succes en ik verheug me op zijn bijdragen, waarin hij ons “meeneemt” naar een speciale plek in de gemeente en iets zegt over hoe het allemaal is gekomen zo als het is.

Het gaat dus helemaal goed komen met deze nieuwe column. Wie even googelt op de woorden “verleden” en “toekomst” komt tientallen oneliners, quotes, uitspraken en citaten tegen die allemaal ongeveer op hetzelfde neerkomen: “Wie het verleden niet kent, zal geen greep krijgen op de toekomst.” Dit lijkt mij een goed uitgangspunt voor een column.

Jamie Lebbink heeft het goed begrepen. Ook hij maakt handig gebruik van een stijlfiguur die de laatste tijd sterk aan populariteit heeft gewonnen; het noemen van de naam van de burgemeester van Rheden, mevrouw Petra van Wingerden-Boers. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je zo van succes bent verzekerd. Ook volwassen lezers houden van herhaling en vertrouwde onderwerpen.

Tot besluit nog even dit. De afgelopen week hoorde ik iemand verzuchten: “Was de winter al vast maar weer voorbij”. Ik kan mij een dergelijke wens wel voorstellen indien men een liefhebber is van zon en warmte. Toch is de waarheid hard en onverbiddelijk. Officieel blijkt de winter nog niet eens te zijn begonnen. Voor velen een schokkende mededeling maar het is niet anders.

Het is allemaal zo menselijk. In het diepst van ons hart verlangen we allemaal naar duisternis, ellende, honger en armoede. Ter compensatie van deze ellende vullen we een zogenaamde kersttas, leuken we onze omgeving op met energieverspillende verlichting, stoppen we onszelf vol met te veel vet, zoetigheid en ander ongezond eten en verlangen we naar Sissi en Home Alone.

Ik doe hier niet aan mee. Wel raad ik u aan mijn volgende column te lezen. U maakt dan kans op een leuke attentie. Mis het dus niet!

Lees meer columns op: http://rheden.nieuws.nl/column/

De buurtfilosoof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen