Proef provincie Gelderland met 70 km op de N348 in Spankeren

Foto: rheden.nieuws.nl

SPANKEREN – De provincie start een proef met verlaging van de snelheid naar 70 km bij Spankeren. (N348) Daarnaast komen er maatregelen om de kans op ongelukken te verminderen.

Snelheidsverlaging en andere maatregelen

De gemeente Rheden en bewoners uit Spankeren vragen al enige tijd aandacht voor de verkeersveiligheidssituatie op de N348 bij Spankeren. De provincie start nu rond de zomer van 2017 een proef met het verlagen van de snelheid van 80km naar 70 km. De politie heeft toegezegd op deze snelheid te gaan handhaven. Begin 2017 plaatst de provincie borden voor snelheidssignalering. Daarnaast komen er borden die de kruising Overweg/IJsselstein beter aanduiden. Vanwege de formele procedure bij de Nationale Bewegwijzeringsdienst neemt dit enige tijd in beslag.

Verkeersbesluit nodig

De proef kan pas tegen de zomer van 2017 starten vanwege formele procedures. Eerst moet er een verkeersbesluit worden genomen. Een verkeersbesluit gaat niet over de snelheid. Wel over de noodzakelijke bebording en aanduidingen. Hiertegen kunnen mensen wettelijk bezwaar maken. Om de situatie op korte termijn te verbeteren plaatst de provincie ook borden waarop de automobilist kan zien hoe hard hij rijdt. De ervaring leert dat de automobilist geneigd is om zijn snelheid hierop aan te passen.

Onderzoek laat stijgend aantal kop-staartbotsingen zien

Zowel vanuit de gemeente als de bevolking werd aangedrongen op maatregelen en een lagere snelheid dan de huidige snelheid van 80 km. De gemeente deed onderzoek in 2013. De provincie deed onlangs aanvullend onderzoek. Hieruit bleek een stijgend aantal incidenten. Veelal kop-staart botsingen. De snelheidsverschillen op de weg en het ontbreken van voorsorteer wegvakken ter hoogte van de Overweg kunnen hiervan de oorzaak zijn. .

Proef moet effect uitwijzen op veiligheid en doorstroming

De provincie wil maatregelen nemen om het aantal ongelukken te verminderen. Tegelijkertijd vindt de provincie het belangrijk dat het verkeer gemakkelijk en vlot kan doorrijden. Dit is van belang voor de hele regio. Een proef moet nu uitwijzen of het verlagen van de snelheid daadwerkelijk het aantal incidenten vermindert én het verkeer vlot kan blijven doorrijden. De maatregelen en de plannen zijn besproken met een bewonersdelegatie en de gemeente Rheden. Deze blijven ook betrokken bij de proef en de resultaten hiervan.

Reactie Ronald Haverkamp, wethouder gemeente Rheden:

“Samen met de bewoners vragen we al geruime tijd aandacht voor de verkeersveiligheid op deze provinciale weg. Ik ben erg blij dat we nu door het samen optrekken met de bewoners tot dit resultaat zijn gekomen. Het gaat hier om een proef en we blijven natuurlijk monitoren of het aantal incidenten vermindert. Ik ben ook blij dat, mocht de proef de veiligheid niet verbeteren, de provincie andere mogelijkheden openhoudt”.

Visie Wonen Welzijn en Zorg

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen