Lous: Stilte voor de storm

Foto: CC by - itsjed via Foter.com

COLUMN – Brandt het vlees niet aan? Heeft iedereen nog iets te drinken? Shit.. een vlek op mijn mooie kerstoutfit. De hond moet er nog uit. Heeft iedereen het wel gezellig? En heb ik écht alles in huis? Zomaar wat gedachten die ik kan hebben tijdens de kerstdagen. Dit jaar pak ik het anders aan, ik ga voor een stressloze kerst!

Het is de dag voor kerst, of wellicht beter gezegd; stilte voor de storm. Heel leuk hoor, die kerstdagen, maar het levert ook een hoop stress op. Vorig jaar heb ik voor het eerst kerst in ons eigen huis gevierd. Wij hadden onze (schoon)ouders uitgenodigd en vooraf dacht ik telkens; och dat doe ik even. Nou, niet dus. Voordat onze gasten er waren, lag ik eerst bij te komen in bed. Dat gaat mij hopelijk dit jaar niet weer gebeuren.

Speel op safe

Ik speel deze keer op safe. Geen uitgebreide hapjes die ik zelf allemaal nog moet maken. Ik heb deze keer gekozen voor hapjes die ik alleen nog even in een schaaltje moet doen. En zeg eerlijk, daar zijn ze toch niet minder lekker door?

Succesrecept

En dan het diner. Een ingewikkeld recept levert extra spanning op en is daardoor vaak gedoemd te mislukken. Ik kies daarom voor een succesrecept. Iets wat ik al vaker heb gemaakt, dus de kans is veel groter dat het straks ook daadwerkelijk te eten is.

Vooraf maken

Het wordt een gerecht dat ik al eerder maak en in de oven zet op het moment dat onze familie arriveert. Zo krijg ik als ‘kok’ toch alles mee en sta ik niet in mijn uppie te zwoegen in de keuken.

Toetje

Het nagerecht is voor mij altijd de belangrijkste gang. Toch pak ik ook hier niet echt uit. Ik kies voor twee lekkere toetjes in één. Simpel en toch verrassend, hoop ik.

Geef het geheim niet prijs

Misschien vind je het vreemd dat ik niet gewoon benoem wat ik daadwerkelijk ga maken. Begrijpelijk, maar ik hoop dat het morgen een verrassing is voor onze gasten. De kans is groot dat mijn (schoon)ouders dit lezen, dus ook dat stresspuntje ga ik mooi uit de weg.

Vlekkeloze outfit

Dan blijft er voor mij nog een ander belangrijk punt over; mijn outfit. Ik weet eerlijk gezegd niet meer hoe ik dat vorig jaar heb aangepakt. Verdrongen wellicht? Om vlekken en andere narigheid te ontwijken kleed ik mij pas laat in de middag om, na het koken. Voor mij nog steeds geen garantie dat er dan niets geks gebeurt, maar het risico is toch verkleind.

Gezelligheid

Ik heb er dit jaar wel vertrouwen in dat het allemaal goed gaat komen. En ik heb met mezelf afgesproken dat als er toch iets mis gaat, het geen ramp is. Een perfecte kerst is een te hoog streven. Het is het belangrijkst dat het gezellig is.

Stilte voor de storm

Dossier: Lous
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen