Trainingen ‘Alert in de wijk’ gestart

Foto: Peter Hammecher

VELP – In buurthuis De Poort werd op 6 februari de eerste trainingsavond ‘Alert in de wijk’ gehouden. Alert in de wijk is een initiatief van de gemeente Rheden, politie en het buurtpreventieteam Velp Noord-Oost.

Het aantal woninginbraken in Velp is in 2016 in vergelijking met 2015 toegenomen. Maar buurtbewoners kunnen een inbraak of andere criminaliteit voor elkaar voorkomen. Door alert te zijn op verdachte situaties, hier slim op te reageren en informatie uit te wisselen of te melden.

Voormalig rechercheur, persoonsbeveiliger en trainer Valentijn Rippens lichtte dit in de training ‘Alert in de wijk’ in Velp ruimhartig toe. Daarbij ondersteund door wijkagenten Taco Oostvogel en Arnoud Entius.

Tips en trucs

Verdachte situaties zijn onder andere momenten die het normale ritme in de wijk doorbreken. ‘De gemeente’ die ineens op donderdag in plaats van maandag de wijk veegt, een glazenwasser die anders nooit in de straat te bekennen is.’ Of: ‘als je het gedrag van iemand niet vertrouwt, spreek de persoon in kwestie dan aan. Benoem dan wat je echt waarneemt, spreek geen vermoedens uit en benader de persoon niet te direct: ‘U staat hier al even, ik ken de buurt goed, kan ik iets voor u doen?’

‘Prikkelen’ was voor alle deelnemers ook een gewiekste oplossing. ‘Iemand die iets kwaads in de zin heeft wil geen aandacht en is gespannen. Laat hem voelen dat je hem zo kunt opmerken. Door bij avondlicht je kofferbak te oAlert in de wijkpenen, er met een zaklamp in te schijnen en er per ongeluk voorbij te lichten.

Een persoon met slechte intenties zal ongetwijfeld wegrijden als je even snel in alle geparkeerde auto’s kijkt terwijl je parkeergeld bijgooit. ‘Rode schoenen zoeken’ in een rij waarin je een zakkenroller vermoedt is ook prikkelen. Degene die uit de rij stapt als je dat doet, of geen goed antwoord heeft op je geïnteresseerde vervolgvragen, bevestigt al snel je vermoeden.

Aarzel niet met het melden of delen van verdachte situaties. 0+0+0 = 1’ hield Rippens de deelnemers voor. ‘Slechts één voor jou onbenullig detail kan de sleutel naar de oplossing van een groot misdrijf zijn. Ook is het al te vaak voorgekomen dat mensen zeiden ‘ik dacht al, dat klopt niet’, maar niks hebben gedeeld of gemeld’, lichtte hij deze cryptische rekensom toe.

6 februari was de eerste training in een reeks van zes binnen de gemeente Rheden. Inschrijven voor de andere trainingsavonden is nog steeds mogelijk. ‪http://www.rheden.nl/alert

Volgende trainingsavonden:

  • woensdag 8 februari – locatie: Gemeentehuis Rheden, De Steeg
  • maandag 13 februari – locatie: Gymzaal, basisschool De Arnhorst, Velp
  • donderdag 16 februari – locatie: Het Rhedens de Tender, Dieren
  • maandag 20 februari – locatie: Het Rhedens de Tender, Dieren
  • donderdag 23 februari – locatie: Gymzaal basisschool de Arnhorst, Velp

Lees ook:

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen