Rheden Nieuws eet Joodse penicilline

Foto: zhaffsky via Foter.com / CC BY-SA

COLUMN – Uw columnist geeft deze week op een wat andere manier zijn geld uit via zijn gebit. Normaal passeert het geld na omzetting in eten en drinken zijn tanden en kiezen. Deze week gaat het via de tandarts, mondhygiënist en kaakchirurg naar het gebit. Alleen de kaakchirurg heeft een recept meegegeven, voor medicijnen weliswaar maar het levert toch wat eetbaars op: clindamycine. Naast dit antibioticum staan er pijnstillers op het menu dit weekend.

Antibiotica bestrijden bacteriën die bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor ontstekingen en verschillende ziektes. De medicijnen die artsen voorschrijven zijn meestal van chemische samenstelling. Er bestaan ook natuurlijke antibiotica. Het bekendste natuurlijke middel is ongetwijfeld honing. Wie gebruikt het niet bij keelpijn? Het werkt verzachtend en doodt bacteriën door het hoge suikergehalte en een enzym dat suiker omzet in klein beetje waterstofperoxide, net genoeg om bacteriën te doden en de mens geen kwaad te doen. Ook groene thee, gember en oregano hebben een antibacteriële werking.

Penicilline is in feite ook een natuurlijk antibioticum. Alexander Flemming ontdekte dat een schimmel in een licht vervuild bakje bacteriën doodde. Deze schimmel Penicillium notatum, werd het meest bekend van alle antibiotica.

Een ander bekend middel tegen griep en verkoudheid is kippensoep, ook wel Joodse penicilline genoemd omdat Joodse moeders dat al sinds mensenheugenis inzetten bij verkoudheid van hun gezinsleden. Het wetenschappelijk bewijs is vrij recent geleverd: ‘kibbesoeb’ helpt echt. Het komt door de carnosine die vrijkomt bij het maken van de soep. Waarschijnlijk is door de soep trekken van kip in combinatie met groenten de reden waarom het wel werkt en bijvoorbeeld gebakken kipfilet niet. Er zijn ook nog andere verklaringen zoals de aanwezigheid van het zwavelbevattende aminozuur en de uitgekiende werkzame ingrediënten van de groenten.

Naast de recepten onder bovenstaande links nog eentje van een vriendin van uw columnist:

Kip opzetten (onder water), zachtjes aan de kook brengen met 1/3 zakje bamikruiden, foelie en limoenblad, laten trekken tot het gaar is met ui, bleekselderij, wortel, 1 doosje Maggi mix voor kippensoep toevoegen en eventueel noedels. Limoenblad is te koop bij de toko, meestal uit de vriezer.

Rheden eet smakelijk!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen