Stemmen voor de verkiezingen Tweede Kamer 2017

GEMEENTE RHEDEN – Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Hieronder leest u waar u kunt stemmen en hoe u iemand anders voor u kunt laten stemmen. Bent u stemgerechtigd, dan ontvangt u uiterlijk 1 maart een stempas.

Verkiezingen Tweede Kamer 2017

Heeft u nog geen idee op welke partij u wilt gaan stemmen probeer dan: https://stemwijzer.nl

U bent stemgerechtigd voor de verkiezingen als:

  • u op 30 januari 2017 staat ingeschreven in een Nederlandse gemeente
  • u 18 jaar of ouder bent op 15 maart 2017
  • u de Nederlandse nationaliteit bezit
  • u niet uitgesloten bent van het kiesrecht

verkiezingenWaar kunt u stemmen?

Als inwoner van de gemeente Rheden kunt u uw stem uitbrengen bij 1 van de 26 stembureaus in de gemeente. Alle stembureaus zijn open op woensdag 15 maart van ’s ochtends 7.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur. Wilt u uw stem uitbrengen in een andere gemeente dan heeft u een kiezerspas nodig.

Stemmen in een andere gemeente (kiezerspas aanvragen) 

Als u in een andere gemeente wilt stemmen, dan moet u een kiezerspas hebben. Zo’n kiezerspas kunt u krijgen door met de stempas naar het gemeentehuis of een servicecentrum te gaan, bekijk de openingstijden en momenten waarop u op afspraak terecht kunt. Daar wordt uw stempas ingenomen. Als het mogelijk is ontvangt u direct uw kiezerspas, anders sturen we deze per post naar u toe.

Met een kiezerspas kunt u dan stemmen in elk stembureau in Nederland. Aan de balies van de servicecentra kunt u een kiezerspas aanvragen tot uiterlijk vrijdag 10 maart, bij het gemeentehuis in De Steeg is dit mogelijk tot dinsdag 14 maart, 12.00 uur. U kunt ook schriftelijk kiezerspas aanvragen. Hiervoor vult u het ingevulde formulier Verzoek Kiezerspas (PDF, 17 kB) en uw stempas per post naar ons toe. Uw schriftelijke verzoek moet uiterlijk vrijdag 10 maart bij de gemeente binnen zijn. U ontvangt daarna per post een kiezerspas van ons.

VerkiezingenIemand anders voor u laten stemmen

Kunt u bij de komende verkiezingen niet zelf naar het stembureau? Dan kunt u een ander voor u laten stemmen via een volmacht. Dit kan op 2 manieren: 

  1. Volmacht afgeven als u de stempas al heeft ontvangen

Heeft u de stempas al ontvangen? Dan kunt u de volmacht regelen via de achterkant van  uw stempas, dit heet een onderhandse volmacht. U en degene die de stem voor u uitbrengt ondertekenen uw stempas. De gemachtigde brengt uw stem uit, tegelijk met zijn/haar eigen stem. Naast zijn/haar eigen legitimatiebewijs, moet de gemachtigde ook uw legitimatiebewijs of een kopie daarvan meenemen.

Voor een machtiging voor de Tweede Kamer verkiezingen kunt u iedereen machtigen die stemgerechtigd is en inwoner is van de Gemeente Rheden. De gemachtigde mag voor maximaal 2 andere personen een stem uitbrengen. 

  1. Volmacht afgeven voordat u de stempas ontvangt

Als u het stemmen per volmacht al wilt regelen voordat u de stempas heeft ontvangen, dan kan dit door het formulier ‘Volmacht voor verkiezingen’ (PDF, 27 kB) in te vullen. Op deze manier een volmacht aanvragen kan tot uiterlijk 10 maart. Op het formulier vult u de gegevens in van de persoon die voor u stemt. De gemachtigde krijgt een volmachtformulier en brengt uw stem uit, tegelijk met zijn/haar eigen stem. Daarbij heeft de gemachtigde persoon zijn/haar eigen legitimatiebewijs nodig, en het invulde formulier. De gemachtigde hoeft geen (kopie) legitimatiebewijs van u mee te nemen.

Het initiatief ligt bij u!

Het initiatief om iemand voor u te laten stemmen moet van u zelf uit gaan. Een ander mag u niet vragen of hij voor u mag stemmen, dat is verboden. Ook is het verboden te betalen voor uw stem, of u op een andere manier te verplichten om uw stem door een ander te laten uitbrengen. U bent dan ook zelf strafbaar.

Heeft u eenmaal iemand aangewezen om voor u te stemmen kunt u dit niet meer ongedaan maken. U kunt dan niet meer zelf stemmen.

Stemmen per brief

Bent u op 15 maart 2017 niet in Nederland? Dan kunt u als u ingeschreven staat in deze gemeente vooraf een andere inwoner machtigen om voor u te stemmen. Of, u kunt een verzoek doen om per brief te stemmen. Dit verzoek om per brief te stemmen (PDF, 62 kB) moet uiterlijk 15 februari 2017 bij de gemeente binnen zijn.

VerkiezingenLegitimeren

Als u uw stem uitbrengt moet u zich kunnen legitimeren. Dat kan met een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart die geldig is, of maximaal 5 jaar verlopen is (geldig tot en met 15 maart 2012). Brengt iemand anders een stem voor u uit, geef deze persoon dat een kopie mee van een geldig identiteitsbewijs of een identiteitsbewijs dat maximaal 5 jaar verlopen is.

Vragen of opmerkingen?

Heeft  vragen of opmerkingen over de verkiezingen? Mail of bel:

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen