Mauritiusschool gaat vanaf nu PMD-afval apart inzamelen

RHEDEN – Donderdag 23 februari om 11.00 uur werd het startschot gegeven van de pilot Schoon Belonen en gingen de kinderen van de bovenbouw van de Mauritiusschool in Rheden voor het eerst zwerfvuil rondom hun school opruimen.

In aanwezigheid van alle leerlingen hebben wethouder Constans Pos en Esther Tobé, directeur van de Mauritiusschool, een samenwerkingsovereenkomst ondertekend waarin zij afspreken dat leerlingen van de Mauritiusschool vanaf nu PMD-afval apart gaan inzamelen en zorg dragen voor het gebied rondom hun school.

Tegenprestatie

Door landelijke regelgeving mogen scholen hun PMD-afval (de plastic flesjes en drankpakjes die kinderen van huis hebben meegenomen) niet aanbieden voor de inzameling van huishoudelijk afval. Het PMD op de school is officieel bedrijfsafval. Dit terwijl datzelfde afval bij de schoolkinderen thuis wel als PMD-afval mag worden aangeboden.

Om hierin verandering te brengen wordt, als onderdeel van een landelijke proef, het de Mauritiusschool toegestaan om het PMD-afval op de inzameldag aan de straat te zetten. Als tegenprestatie ruimen leerlingen uit de bovenbouw van de Mauritiusschool regelmatig het zwerfvuil rondom hun school op.

De Mauritiusschool vindt het belangrijk dat leerlingen samen bijdragen aan een schone en veilige leefomgeving. Op initiatief van de leerlingenraad zocht de school contact met de gemeente om te vragen naar mogelijkheden om het afval beter te scheiden. De gemeente Rheden controleert of de Mauritiusschool het gebied rondom de school goed schoon houdt. Als de school dit doet dan krijgen ze aan het eind van de pilot een (bijdrage in) een spaardoel.

Schoolpakket

Om de opruimactie goed te laten verlopen stelt de gemeente Rheden materiaal beschikbaar. De Mauritiusschool ontvangt een aantal pakketten met hesjes met reflectorstrepen, handschoenen en afvalzakken. Ook wordt een zogenaamde PET-man aan de school geschonken. De wikkel rondom de PET-man bestaan uit een collage van tekeningen die door de leerlingen van de bovenbouw zijn gemaakt.

Andere scholen?

Andere scholen die belangstelling hebben om aan de pilot mee te doen kunnen zich melden bij de gemeente. De pilot duurt tot 1 januari 2018.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen