Foto’s: Herdenking bij monument moedige mensen in WO2

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Paasmaandag 17 april, werd voor de derde keer een herdenking gehouden bij het Monument voor Moedige Mensen in WO2 in het plantsoen van Nieuw Schoonoord in Velp.

Alle aanwezigen werden om 14.00 uur ontvangen in De Elleboog met een kop koffie of thee met een gebakje alwaar men elkaar kon ontmoeten en eventueel herinneringen kon ophalen, waarna men zich om 15.00 uur verzamelde rond het monument waar Gety Hengeveld, voorzitter van Stichting Velp voor Oranje, iedereen van harte welkom heette.

Wethouder Constans Pos van de gemeente Rheden haalde in zijn toespraak het belang van moedige mensen aan, die meer dan 600 onderduikers in Velp hebben verborgen, en plaatste later namens het Rhedense gemeentebestuur een grote mand met bloemen bij het monument.

Ook René Roelofsen hield een toespraak over de vele onderduikers waarna zijn 13 jarige dochter Robin Roelofsen een verhaal vertelde over haar toen, 31-jarige overgrootmoeder, die zich in december 1944 moest schuilhouden in de bossen van de Veluwezoom met twee kleine kinderen van 5 en 2 jaar. Ze was toen 8 maanden in verwachting van zoontje Paul.

Nadat ook Dion van den Berg zijn toespraak had gehouden bedankte Comitélid Ben van Schaik de bijna honderd belangstellenden voor hun komst, comitélid Anita Matser kondigde de genodigden aan tijdens de bloemlegging bij het monument.

Hierna was er in de kapel van Nieuw Schoonoord gelegenheid de bevrijdingsfilm te bekijken, die Dr. van Griethuysen maakte op 16 april 1945. Bij het Gelders Archief hebben zoon Ben van Griethuysen en zijn toenmalig overbuurmeisje Annemarth Visser ’t Hooft, het commentaar ingesproken bij de film. Ook waren diverse foto’s van de bevrijding in de hal opgehangen.

De bloemstukken zijn gemaakt door leerlingen van Het Groenhorstcollege te Velp.

Het herdenkingsmonument:

Het beeld ‘Het ondergedoken kind’ staat symbool voor de onderduikers. Zes omringende bankjes symboliseren de Velpenaren en verzetsgroepen die hen beschermden.

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen