Velp maakt zich weer op voor een Koningsdagviering met allerlei activiteiten

Foto: Velp voor Oranje

VELP – De Koningsmarkt aan de Rozendaalselaan en Burgemeester Brandtlaan is uitgegroeid tot de grootste particuliere markt in Oost-Nederland met meer dan 200 kramen en grondplaatsen en ca. 35-40.000 bezoekers.

Gezellig en toch dorps

KoningsmarktEn toch is de sfeer op die Velpse markt gemoedelijk en gezellig en dus “dorps” gebleven. Er is voldoende ruimte op de brede Rozendaalselaan om met loslopende kinderen en kinderwagens te wandelen. Onder de eeuwenoude beukenbomen staan de tientallen kramen, waar vooral Velpenaren hun overtollige spullen verkopen. Bewoners uit Velp-Zuid en Velp-Noord staan gebroederlijk naast elkaar. De bezoekers komen uit de hele regio. Van Arnhem tot Zevenaar en van Zutphen tot Oosterbeek.

Klokken luiden en Aubade

AubadeIn de vroege ochtend om 08:00 uur, van Koningsdag zullen alle kerkklokken van Velp luiden, waarna om 10:00 op De Overtuin, de Aubade zal plaatsvinden. Hier zal ook na het hijsen van de Nederlandse driekleur en het zingen van het Wilhelmus een speciaal voor koning Willem-Alexander geschreven lied ten gehore worden gebracht. Kijk voor meer informatie op: https://rheden.nieuws.nl/nieuws/98220/velp-zingt-lied-koning/

Oranjebraderie

OranjebraderieIn de Hoofdstraat, Emmastraat en Oranjestraat organiseert BIZ Centrum Velp een gezellige Oranjebraderie waar tientallen handelaren uit het hele land van alles verkopen. Voor kinderen zijn er leuke attracties opgesteld. Verschillende Velpse winkeliers hebben speciale aanbiedingen en geven een feestelijk tintje aan hun winkel. sommige winkels zijn open.

Kleine Koningsmarkt

In de Hoofdstraat tussen Emmastraat en Kennedylaan organiseert Velp voor Oranje weer de Kleine Koningsmarkt. Alle kramen worden gratis beschikbaar gesteld aan verenigingen en organisaties die geld inzamelen voor Goede Doelen, of hun vereniging promoten, zoals Speelotheek Het Kasteel, Dierenvoedselbank Gelderland-Midden, Terre des Hommes, de Velpse Schaakvereniging en voetbalvereniging DVOV.

Muzikaal intermezzo

Openluchtconcert Harmonie Unisono VelpBij de gemoedelijke sfeer op de markt past een antiek oud-Hollands Draaiorgel, dat vanaf 10.00 uur op de Koningsmarkt heen en weer rijdt. Tussen 11.00 en 13.00 uur concerteert Harmonie Unisono voor de winkel van Maassen van den Brink. En op diverse plaatsen spelen volwassen en jeugdige muzikanten om voor zichzelf of voor een Goed Doel geld in te zamelen.

Ter hoogte van de Burgemeester Brandtlaan lopen traditiegetrouw de pony’s van Manege De Waterberg. Vanaf ca.13.00 uur kan daar voor 1 euro een ritje worden gemaakt. Hier en daar staan nostalgische ijscokarren met schepijs en er worden er suikerspinnen gedraaid.

Koningsschieten

KoningsschietenSinds enkele jaren wordt het traditionele Koningsschieten gehouden in het centrum van Velp. De stellage met de houten vogel wordt midden in het dorp opgericht, op de parkeerplaats achter de ABNAMRO-bank, tegenover De Overtuin. De eerste schoten worden om 12 uur gelost door enkele prominenten, zoals door loco-burgemeester Ronald Haverkamp en de nieuwe kasteelheer Marnix Heersink van kasteel Biljoen.

Iedereen kan meedoen en iedereen kan deze middag ‘Koning’ worden. Aanmelden tot 11.45 uur ter plaatse. De Koning wordt later die middag gehuldigd en met een koets naar huis gebracht.

OKRV 2017

OKRVOp de Van Spaenallee, bij kasteel Biljoen, zullen zich om 13:00 uur, 150 oldtimers verzamelen voor de jaarlijkse Oranje Klassieker Rit Velp (OKRV). De organisatie viert haar jubileum met het thema 15 jaar OKRV.

De oldtimers zijn te bewonderen tot 14:15 waarna de toertocht zal beginnen, om 18:30 uur zullen de oldtimers aankomen in het villapark waar de prijsuitreiking plaats zal vinden.

Feestterrein

’s Middags heeft Stichting Velp voor Oranje het Burgemeester Brandtplein omgedoopt tot “het Feestterrein van Velp”. Al vanaf 9.00 uur serveren studenten van Hogeschool Larenstein verse koffie en frisdranken (geen alcohol) op een groot terras en wordt een barbecue aangestoken.

Kinderrommelmarkt & Kinderspelen

Kinderrommelmarkt & KinderspelenBuurtvereniging Burgemeester Brandtplein organiseert de populaire Kinderrommelmarkt (vanaf 10.00 uur ter plaatse aanmelden: € 2,50) waar kinderen zich ook kunnen laten schminken en waar ze o.a. een suikerspin kunnen snoepen.
Om 13.00 uur beginnen de Kinderspelen, begeleid door leden van Scouting De Markesteen. Een spelkaart van € 1,– geeft toegang tot alle spelletjes.

Vorig jaar deden ruim 500 kinderen mee aan de Kinderspelen. Ouders en grootouders lopen wat rond, zien vrienden en bekenden en “picknicken” in het gras of zitten op het terras (geen alcohol). Het is een veilige omgeving, ook voor de allerkleinsten.

Four Stream New Orleans Jazzband en klassieke auto’s vormen spetterend slot Koningsdag Velp

Four Stream New Orleans JazzbandZe spelen op muziekfestivals, muziekcafés en nu dus op het Koningsfeest in Velp. The Four Stream New Orleans Jazzband treedt op met zeven muzikanten vanaf 20.00 uur in de muziektent in het Villapark in Velp. Iedereen is welkom. De toegang is gratis. Er is van alles te drinken en op de barbecue worden saté’s en hamburgers gebakken. Kortom, het wordt weer een spetterend slot van de Koningsdagviering in Velp.

Oldtimers

OKRV 2017Vanaf 18.30 uur stellen de 170 deelnemers aan de Oranje Klassieker Rit Velp (O.K.R.V.) hun opgepoetste, antieke auto’s op rondom de vijvers van het Villapark. En vanaf 19.30 uur worden de prijzen uitgereikt aan de eigenaren van de leukste, mooiste, origineelste auto’s.

Honderden bezoekers genieten ieder jaar van dit traditionele slot van Koningsdag: auto’s kijken, een ijsje eten en vooral elkaar ontmoeten onder de eeuwenoude beuken. Tientallen studenten van Hogeschool Larenstein zorgen voor de drankjes en de heerlijk warme en pittige hapjes.

Kijk voor het algehele programma op de onderstaande afbeelding en voor nog meer informatie op: http://www.velpvoororanje.nl

Programma Koningsdag

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen