Al vijf van negen jonge cheeta’s naar andere Europese dierentuinen

17 feb 2016, 21:00 Nieuws
cheetazeslingjong
REGIO - Koninklijke Burgers’ Zoo verheugt zich over ware exodus van in Arnhem gefokte Cheeta's die het Europese fokprogramma genetisch verrijken.
Maar liefst negen cheeta’s werden in slechts acht maanden tijd geboren in Koninklijke Burgers’ Zoo. Op 22 oktober 2013 kwam een drieling ter wereld, gevolgd door een zesling op 24 mei 2014. Een zesling is erg bijzonder bij jachtluipaarden. Bovendien betrof het pas het eerste nest van het jonge vrouwtje. Alle negen jongen zijn op natuurlijke wijze door de vrouwtjes grootgebracht zonder extra hulp van de dierverzorgers.
Inmiddels zijn alle dieren volwassen genoeg om op aanbevelingen van de coördinator van het Europese fokprogramma uit te zwermen over dierenparken in heel Europa. De drieling is reeds vertrokken en donderdag 18 februari 2016 gaan de eerste twee jongen van de zesling naar de dierentuin van Thoiry in Frankrijk.
Genetisch materiaal wordt wijd verspreid
De drieling van 22 oktober 2013 bleek uit twee vrouwen en één man te bestaan. De vrouwen vertrokken respectievelijk naar Colchester Zoo (Engeland) en Montpellier (Frankrijk), terwijl de man naar Kronberg (Duitsland) is afgereisd.
Inmiddels is ook de zesling oud genoeg om naar een nieuwe leefomgeving te verhuizen, waar ze hopelijk in de toekomst voor nageslacht gaan zorgen. De zesling bestaat uit drie mannen en drie vrouwen. Twee van de drie mannen gaan donderdag 18 februari 2016 op transport naar de Franse dierentuin van Thoiry.
Alle transporten geschieden op basis van aanbevelingen van de coördinator van het Europese fokprogramma voor cheeta’s, een curator van Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek.
Malafide dierenhandel buitenspel
Alle cheeta’s vertrekken gratis naar collega-dierenparken verspreid over heel Europa. Alleen de transportkosten komen voor rekening van het ontvangende dierenpark. De Europese dierentuinvereniging EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) heeft al jarenlang voor diverse bedreigde diersoorten Europese fokprogramma’s opgesteld. Burgers’ Zoo en de overige dierenparken die aan dit fokprogramma deelnemen kennen bewust geen economische waarde toe aan de cheeta’s om daarmee de malafide dierenhandel buitenspel te zetten. In het toekomstbelang van de cheeta’s wordt de genetische variatie in de dierentuinpopulatie zo gevarieerd mogelijk gehouden op basis van de stamboekgegevens.
Kijk voor meer informatie op: http://www.burgerszoo.nl
cheetazeslingvolwassen