Bestuurders visiteren Van Hall Larenstein Velp

13 jan 2016, 19:15 Nieuws
ccornielje en pvwingerden bij vhl 13012016
VELP - Commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje en Burgemeester Petra van Wingerden van de gemeente Rheden brachten woensdagmiddag 13 januari een bezoek aan Van Hall Larenstein, University of Applied Sciences in Velp.
In discussie met studenten
Tijdens het bezoek gingen de bestuurders ook in discussie met internationale studenten van de school. Ter sprake kwamen de duurzame focus van Van Hall Larenstein, de verhuizing van de school van Wageningen naar Velp en de onderzoeksinspanningen. Ook werd er gesproken over de wereldwijde kennisoverdracht vanuit de school op het gebied van water, land, natuur en food.
Internationaal karakter
Van Hall Larenstein (VHL) is een hogeschool met een uitgesproken internationaal karakter. Studenten uit alle delen van de wereld studeren in Velp. Onderwerpen als de effecten van de klimaatverandering, de globalisering, de groeiende wereldbevolking en de digitalisering komen veelvuldig aan bod.
Clemens Cornielje en Petra van Wingerden waren het met de studenten eens dat overal ter wereld behoefte is aan kennis en goed opgeleide mensen. Professionals die in staat zijn een bijdrage te leveren aan oplossingen voor problemen op het gebied van behoud en duurzaam gebruik van land en water, biodiversiteit, voedselzekerheid en de overgang naar een biobased economy.
Regionale ontwikkeling
De Commissaris van de Koning en de burgemeester namen met de hogeschoolleiding ook verschillende actuele zaken door. Voorzitter van het College van Bestuur Peter van Dongen en Domeindirecteur Harry Ankone gaven een toelichting op de ambitie van Van Hall Larenstein om samen met omliggende scholen te komen tot een Sciencepark Arnhem.
Van Hall Larenstein, HAN, AOC Helicon, ROC Rijn IJssel en ROC A12 willen rond de A12, op het raakpunt van Velp en Presikhaaf, een inspirerende studieomgeving creëren. Op het gebied van studentenhuisvesting zijn de eerste stappen al gezet en hetzelfde geldt voor het initiatief Arnhem studentenstad. Onderdeel van het plan Sciencepark Arnhem vormt aan de Velpse kant ook de ontwikkeling van het groene Landgoed Larenstein waarop VHL is gevestigd.
Economie in de regio
Ook de economische ontwikkeling van de regio kwam aan bod. Als lid van de Economic Board Arnhem-Nijmegen benadrukte Peter van Dongen het belang van het stimuleren van de economie en het zorgen voor kruisbestuiving door bedrijfsleven en onderwijs. Invloedrijke vertegenwoordigers van bestuursorganen, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen overleggen in deze Economic Board met welke initiatieven de regio rond Arnhem en Nijmegen economisch en duurzaam gestimuleerd kan worden. Een concreet voorbeeld hiervan is de her- en bijscholing van werknemers.
Van Hall Larenstein is als onderwijsinstelling ingericht op kennisoverdracht en het beginsel van ‘een leven lang leren’ krijgt meer-en-meer navolging. Met name ten aanzien van de verduurzaming van onze samenleving kan Van Hall Larenstein een aansprekende rol vervullen, zo beaamden de bestuurders na afloop van het geslaagde bezoek.
Foto bijschrift:
Commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje, Burgemeester Petra van Wingerden van de gemeente Rheden en andere bestuurders luisteren aandachtig naar het verhaal van een VHL-student uit India.
image001