RHEDEN/DOESBURG/ROZENDAAL - Ergernis over geluid, kinderen, huisdieren of een verkeerd geparkeerde auto? Het stelt eigenlijk niets voor, maar soms lopen dit soort irritaties toch uit de hand. Wat voor de ene buur gewoon is, is voor een andere buur storend.
Hulp nodig? Schakel buurtbemiddeling in!
Buurtbemiddeling is een initiatief van de gemeente Rheden, Rozendaal en Doesburg, woningstichting Vivare, IJsselland, Veluwe Wonen, Portaal en de politie. Het wordt uitgevoerd door Rijnstad.
In de 3 gemeenten komen steeds meer aanmeldingen van buren binnen. In oktober 2019 zijn er 90 aanmeldingen binnen, die binnenkomen via buren zelf of instanties. Top 3 van de klachten zijn geluidsoverlast, pesten/intimideren en tuin/buitenproblemen. Buurtbemiddeling lost 65% van de zaken op.
De kunst van buurtbemiddeling is het goed luisteren naar beide buren. Zijn beide buren apart gehoord en zijn beide buren bereid met elkaar in gesprek te gaan? Dan volgt het bemiddelingsgesprek. Dit gebeurt op neutraal terrein. We proberen begrip te laten ontstaan voor elkaar. Als die wil er is, is dat het begin van een oplossing. Dan blijkt vaak dat de andere partij helemaal niet zo’n onverbeterlijk, asociaal figuur is, maar ook gewoon voor rede vatbaar.
De bemiddelaars
Buurtbemiddeling werkt met bemiddelaars, getrainde vrijwilligers, die werken volgens een vaste methode. Zij luisteren naar het verhaal van beide buren. Zij geven geen oordeel en zijn neutraal en komen niet met een oplossing. Ze stimuleren buren om die zelf te bedenken.
Hun doel is om het contact tussen de buren te herstellen en afspraken te maken over hoe het in de toekomst beter kan.
Buurtbemiddeling Rheden, Rozendaal en Doesburg zoekt nieuwe bemiddelaars!
Buurtbemiddeling Rheden, Rozendaal en Doesburg zoekt versterking van het team. Je krijgt van hen een professionele training buurtbemiddeling, begeleiding tijdens de werkzaamheden en bijscholing. Je maakt deel uit van een enthousiast team. Daarnaast krijg je je reiskosten vergoed. Vrijwilligers krijgen steeds meer ervaring in luisteren, vragen stellen, gesprekken leiden, contact leggen en het helpen herstellen van de communicatie.
Belangstellenden die interesse hebben om als buurtbemiddelaar aan de slag te gaan of die vragen hierover hebben kunnen contact opnemen met coördinator Heleen Woelders; zij is bereikbaar via het mailadres:
[email protected] of telefonisch via telefoonnummer 06 27838471.
Tips voor een goed contact met je buren
- Net verhuisd, of heb je nieuwe buren? Maak kennis.
- Vertel je buren als je ergens last van hebt en wat voor effect dit op je heeft. De kans bestaat dat ze voor het eerst horen wat hun gedrag teweegbrengt.
- Ga met elkaar praten voordat het te hoog oploopt. Spreek af op een moment dat voor jullie beiden uitkomt en je niet boos bent.
- Bedenk samen oplossingen.
- Feestje? Informeer je buren. Andersom: gun je buren af en toe een feestje.
- Kies liever niet de aanval, zoals bonken tegen het plafond of harde muziek draaien als je buren nog slapen. Dat werkt alleen maar averechts.
Het nieuws van
rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze
Facebookpagina , volg ons op
Twitter of
LinkedIn en
Inst
agram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse
nieuwsbrief .