Column de Buurtfilosoof: Foppen

04 mrt 2016, 13:38 Nieuws
fred kaps 1961

Dankzij het interessante verhaal van mijn zeer gewaardeerde collega Lous heb ik deze week weer veel inspiratie opgedaan om een boeiende, leuke en leerzame column samen te stellen.

De aanleiding is een niet alledaags verschijnsel. Zeer terecht komt Lous uitgerekend op 29 februari met een verhaal over het hoe en waarom van de schrikkeldag en welke gevolgen dit kan hebben voor sommige mensen. Dit is allemaal zeer onderhoudend, maar geheel in de lijn der verwachtingen ga ik graag nog wat dieper in op deze materie. Dit doe ik aan de hand van een paar boeiende vragen en ik hoop dat het u weer flink aan het denken zal zetten.

Is het bestaan van het verschijnsel "schrikkeldag" het ultieme bewijs dat God niet bestaat?

Deze vraag laat zich natuurlijk niet zo eenvoudig beantwoorden, maar het verhaal van Lous geeft wel een belangrijk aanknopingspunt. Het blijkt namelijk dat onze planeet Aarde nog steeds een vaste baan heeft en hoewel dit geheel los staat van de huidige ruime arbeidsmarkt, heeft het wel verstrekkende gevolgen.

Schrikkeldag blijkt het praktische gevolg van het feit dat de aarde er precies 365 dagen, 5 uren, 48 minuten en 45,1814 seconden over doet om een rondje te draaien om de zon. Dit is een tijdsspanne die je volgens mij niet zo maar even bedenkt als je aan het scheppen bent. Indien er dus een hogere macht is betrokken bij de exacte duur van het jaar, dan is er iets fout gegaan of er zit een diepere bedoeling achter.

Hebben we hier te maken met een pesterijtje van de Almachtige of zou alles minder perfect zijn dan dat we graag aannemen? Er zijn gelovigen die voor het eerste zouden kiezen. Zij weten ook dat de resten van uitgestorven levende wezens niet het dode bewijs vormen van een evolutie, maar dat ze in den beginne zijn geschapen om de mensheid te misleiden en op proef te stellen. Het blijft lastig. Lous beschrijft dat zonder schrikkeldag de seizoenen zouden gaan verschuiven en dat kunnen we natuurlijk niet hebben. Zo heeft God het zeker niet bedoeld.

Is de naam "schrikkeldag" ontstaan omdat 29 februari veel mensen deed schrikken?

Gezien al het gedoe rond deze dag is dat geen rare gedachte. Niet alleen emotioneel, maar ook financieel heeft het fenomeen grote gevolgen. Volgens het NIBUD en het centrum voor Verzekeringsstatistiek kost zo'n extra dagje al gauw enkele tientallen miljoenen euro's. Dat is zeker schrikken, maar toch blijkt dat het woord is afgeleid van het middeleeuwse "scricken" en het betekent "lopen met grote passen".

Is het vieren van een verjaardag belangrijk?

Voor kleine kinderen kan dit zeker een aangenaam tijdverdrijf zijn, maar volgens mij hebben veel grote mensen er een hekel aan. Zelf ben ik er van overtuigd dat het afschaffen van de verjaardag veel voordelen heeft. Jaar in jaar uit dat gedoe met cadeautjes, hapjes, drankjes, vervelende gasten en altijd weer die zelfde verhalen. Uit solidariteit met alle ongelukkigen die het levenslicht zagen op een schrikkeldag stel ik dus voor het vieren van verjaardagen af te schaffen.

Leven "schrikkeljarigen" langer dan gewone mensen?

Er zijn mensen die menen dat iemand die al 48 jaar op deze planeet rondloopt eigenlijk pas 12 jaar oud zou zijn. Hoe verzin je het. Stel dat we op zeker moment genoodzaakt zouden zijn éénmalig een extra schrikkeldag in te voeren. Zouden personen die het voorrecht hebben op deze dag geboren te worden dan altijd jong blijven? U begrijpt dat dit zeker nog geen garantie zou bieden voor een eeuwig leven.

Kun je op 29 februari alles doen, waar je de afgelopen vier jaar geen tijd voor had?

Wat denkt u zelf? Hoewel de spreuken van Loesje soms aardig gevonden zijn, rammelt het deze keer natuurlijk aan alle kanten. De moderne mens heeft wel meer tijd nodig om alles te doen waar in vier jaar geen tijd voor was. Ik acht het niet uitgesloten dat veel mensen daarvoor toch zeker wel tien jaar nodig zouden hebben en dat geld zeker voor mij.

buurtfilosoof