COLUMN: Hoe doe jij dat? Het "Waarom" van je onderneming

20 aug 2015, 11:50 Nieuws
ondernemersteam gelderland1
Ondernemersteam Gelderland
Als (startende) zelfstandig ondernemer ben je vaak druk met van alles en nog wat. Je schrijft een ondernemingsplan, ontwikkelt administratie, website, visitekaartjes, je bepaalt je doelgroep, en nog veel meer. Het zijn allemaal onderdelen die piekfijn in orde moeten zijn voor een florerend bedrijf.
Maar vraag je jezelf wel eens af waarom je eigenlijk je onderneming wilt starten? Wat je doel is, je missie of geloof dat je inspireert om te doen wat je doet? Wat je drijft om juist dit bedrijf te beginnen en juist nu?
Start with Why – Simon Sinek
Simon Sinek is auteur van het boek ‘Start with Why’, een baanbrekend werk waarin hij onderzoekt waarom sommige mensen in staat zijn te inspireren en anderen niet. En belangrijker, waarom sommige ondernemers succes hebben en anderen niet. Wat hij ontdekte was dat in succesvolle bedrijven op dezelfde manier wordt gedacht. Dit principe heeft hij uitgelegd als de Gouden Cirkel.
Deze cirkel bestaat uit 3 lagen: de buitenste schil is het wat, de middelste het hoe en de binnenste schil is het waarom van je bedrijf. In zijn bekende TEDxTalk (op youtube te vinden) omschrijft hij het als ‘waarom besta je, waarom sta je ’s ochtends op, waarom zou het iemand wat uitmaken wat je doet?’
Waarom als kern van je onderneming
Natuurlijk zijn er concrete redenen om zelfstandig ondernemer te worden. Je wilt zelfstandig zijn, je eigen werktijden bepalen, doen wat je leuk vind, je eigen plek in de wereld innemen en daar uiteraard je brood mee verdienen. Deze redenen zijn waardevol, net zo waardevol als je administratie, site en de hele mikmak.
Maar, als je je ‘Waarom’ niet hebt gevonden en hebt geformuleerd, zou het wel eens zo kunnen zijn dat het lastig wordt vol te houden in tijden van tegenspoed. Want, die zullen ongetwijfeld gaan komen. Ieder bedrijf kent zijn ups and downs. De kunst is dan juist door te zetten omdat je gelooft in wat je doet, in wat je te bieden hebt.
Je Waarom vinden
Hoe vind je nu je ‘Waarom’? Sinek ontwikkelde 3 stadia:
  1. Je verzamelt allereerst verschillende verhalen uit 3 kerngebieden in je leven – je werkend leven, je leven buiten je werk en je vroege levensjaren.
  2. Vervolgens deel je de details van je verhalen met een partner om de basis van je Waarom statement te ontwikkelen. Deze partner dient als een spiegel en buddy.
  3. Als laatste test je je Waarom en past het toe. Je gaat je Waarom verfijnen en krijgt tips en ideeën over hoe je je Waarom om kunt zetten in actie.
Uitdagend proces
Het zelfstandig ondernemerschap is een uitdaging. Het vinden van de ziel van je bedrijf in de vorm van het Waarom geeft je voor je leven een fundament.
Workshops volgen
Bij het OndernemersTeamGelderland, zijn vanaf 1 september 2015 ook workshops te volgen op het gebied van (startend) zelfstandig ondernemerschap. Één van de trainingen is: ‘How to find your Why’
Over
Ondernemersteam Gelderland schrijft wekelijks een column over ondernemen. Deze column gaat over ondernemen in de breedste zin van het woord, wat heb je er voor nodig, waar loop je tegen aan, wie kan mij helpen, en nog veel meer. Het geeft antwoorden op vragen die (startende) ondernemers hebben.
Heb jij antwoorden? Heb jij vragen? Onderwerpen waarover je meer wil weten? Wil jij je kennis delen? Laat het weten via [email protected] ! Ondernemersteam Gelderland deelt graag zijn kennis en ervaring ook met jou!