COLUMN: Hoe doe jij dat? Ondernemen voorbij de crisis

04 sep 2015, 12:18 Nieuws
ondernemersteam gelderland1
Ondernemersteam Gelderland
Column - In 2008 brak de huidige economische crisis uit. Banken vielen om, bedrijven gingen failliet, de werkloosheid nam toe en kredieten werden afgebouwd of geweigerd. Nieuwe initiatieven van ondernemers moesten de economie weer op weg helpen, maar als die initiatieven niet worden gefinancierd, blijft de economie in de achteruit staan. Inmiddels heeft het economisch herstel toch ingezet, maar wat merken ondernemers daar van?
Is de crisis echt voorbij?
Er gaan nog steeds ondernemers failliet, en nog steeds worden mensen werkeloos. Als ondernemer een krediet krijgen is nog steeds nauwelijks mogelijk. Veel bedrijven hebben met veel moeite de afgelopen jaren overleefd en komen nu tot de ontdekking dat de markt veranderd is. Hoe kun je voorbij de crisis kijken? Hoe kun je voorbij de crisis ondernemen?
Oude zekerheden loslaten
Als ondernemer heb je nooit zekerheid. Dat is overigens ook de (positieve) spanning van het ondernemen. Je moet continu alert zijn op nieuwe mogelijkheden en nieuwe kansen. De crisis zorgt er voor dat de oude zekerheden versneld afbrokkelen en dat je als ondernemer versneld je moet aanpassen aan de veranderde omstandigheden. En dat is niet makkelijk.
Iedereen is geneigd om de oude succesformules en de oude zekerheden te blijven volgen. Hierdoor sta je veel minder open voor iets nieuws. Het overleven en groeien van je bedrijf worden door deze zogenaamde zelf saboterende mechanismen tegengewerkt.
Durven
Als ondernemer moet je durven en durven loslaten. De enige manier om voorbij de crisis te ondernemen is om de zekerheden van voor de crisis los te laten. Dat houdt in dat je bereid moet zijn om een blanco vel papier te pakken en opnieuw te beginnen. Zelfs als je bedrijf nog volop draait. Datgene wat voor de crisis niet lukt, lukt nu misschien wel. Misschien moeten er kleine aanpassingen worden gedaan, misschien moet je met iets compleet nieuws beginnen.
Ondernemen voorbij de crisis is eigenlijk met open blik naar de nieuwe mogelijkheden kijken en de oude zekerheden durven loslaten. Het is fouten durven maken om er van te leren en het is vooral alle inventiviteit en creativiteit, die een ondernemer heeft, (opnieuw) gebruiken om iets moois op te bouwen.
Opening van het seizoen
Donderdag 24 september as. opent het Ondernemersteam Gelderland het nieuwe seizoen met de presentatie “Ondernemen voorbij de crisis”. Deze presentatie wordt gegeven in Buurthuis de Poort in Velp (Heeckerensstraat 201).
Inloop vanaf 19.00 uur, de presentatie begint om 19.30 uur. Na afloop van de presentatie is er volop gelegenheid om kennis te maken met de leden van het team en de onze gasten van die avond.
Een vrijwillige bijdrage om de kosten van deze avond te dekken wordt op prijs gesteld.
Over
Ondernemersteam Gelderland schrijft wekelijks een column over ondernemen. Deze column gaat over ondernemen in de breedste zin van het woord, wat heb je er voor nodig, waar loop je tegen aan, wie kan mij helpen, en nog veel meer. Het geeft antwoorden op vragen die (startende) ondernemers hebben.
Heb jij antwoorden? Heb jij vragen? Onderwerpen waarover je meer wil weten? Wil jij je kennis delen? Laat het weten via [email protected] ! Ondernemersteam Gelderland deelt graag zijn kennis en ervaring ook met jou!