VELP/RHEDEN - In de avond en nacht van vrijdag op zaterdag 13 en 14 maart werden er diverse controles gehouden door een aantal vaste medewerkers en een aantal leden van de vrijwillige politie van het team IJsselwaarden.
De politie nam ruim 400 blaasproeven en controleerde een nog grotere hoeveelheid auto’s. Er werden drie bekeuringen uitgeschreven voor het rijden onder invloed en drie bekeuringen voor het rijden zonder rijbewijs. Er werd één auto ingenomen in verband met openstaande boetes.
De controle werd op verschillende plaatsen gehouden en was, zoals gericht op alcohol en op de opsporing van mensen, die een veroordeling 'open' hadden staan. Mensen, die verkeersboetes hebben lopen bij het CJIB, maar ook mensen, die door de rechtbanken zijn veroordeeld tot geldstraffen of vrijheidsstraffen.
Bij de controle werd gebruik gemaakt vanANPR-voertuigen. Voertuigen die automatisch nummerborden kunnen “lezen”, de zogenaamde Automatic Number Plate Recognition. Aan de camera hangt software, die een database raadpleegt van kentekens, waar een signalering aan hangt.
De signaleringen die in deze database staan zijn velerlei: gestolen voertuigen, onverzekerde voertuigen, voertuigen waarvan de houders gesignaleerd staan voor boetes of vonnissen, maar -afhankelijk van de deelnemers aan de controle - het kan ook gaan om kentekens van houders die een rekening bij de fiscus moeten voldoen. De database kan ook kentekens bevatten van mensen die in verband met woninginbraken gebracht worden.
“Betekening van een vonnis”
Naast bekeuringen voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs kreeg de man een niet-onherroepelijk vonnis van de rechtbank in verband met een oudere zaak uitgereikt. Dat noemen ze bij de politie 'betekening van een vonnis'. Deze betekeningen gebeuren alleen bij vonnissen, waar de veroordeelde niet aanwezig was bij de zitting. Hij zou daardoor niet kunnen weten dat hij veroordeeld is, dus moet hem het vonnis bekend worden. Door deze betekening weet de veroordeelde man vanaf dat moment dat tegen hem een vonnis is uitgesproken en heeft hij daarna 14 dagen de tijd om in (hoger) beroep te gaan. Gaat hij niet in hoger beroep, dan wordt het vonnis na die 14 dagen onherroepelijk en kan het ten uitvoer worden gelegd.
Preventieve controles naar aanleiding van ANPR-hits
Gedurende de controle en op verschillende locaties is een aantal voertuigen en de inzittenden daarvan gecontroleerd naar aanleiding van ANPR-hits. De eigenaren van de gecontroleerde voertuigen zijn bekende op het gebied van (woning-)inbraken. Deze controles werken mogelijk niet alleen preventief, maar het levert ons ook nieuwe informatie op.
Opsporing veroordeelden naar aanleiding van ANPR-hits
Vrijdagsmiddags werd vanuit dezelfde achtergrond - opsporing veroordeelden – gedaan door de politie in Velp. een 33-jarige Velpenaar aangehouden in verband met een openstaande vrijheidsstraf van 50 dagen.